Connect with us

BIH

Na snazi i dalje vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva Bosne (FOTO)

19.01.2023.
ntvic.ba

Na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine dostignuti su nivoi vode pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija koje provode zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara, definisani Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Rijeka Bosna u Kaknju

Agencija za vodno područje rijeke Save saopćila je da su vodostaji rijeka Une, Sane i Bosne u trendu porasta što može prouzrokovati probleme. Tokom jučerašnjeg dana voda je pravila probleme u Konjicu, Gacku i pojedinim područjima Sarajeva.

Rijeka Bosna u Kaknju

– Trenutno je stagnacija na većini hidoloških stanica na rijeci Bosni. Uslijed dotoka s gornjeg dijela sliva, tokom dana očekuje se blagi porast vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Visoko na Bosni, HS Maglaj i HS Modrac. Očekuje se stabilno hidrološko stanje na ovom području. Na svim hidrološkim stanicama u Kantonu Sarajevo bilježi se stagnacija i opadanje vodostaja. Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo. Nove padavine izazvale su porast vodostaja – naveli su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Rijeka Bosna u Kaknju

Mještani i privredni subjekti koji se nalaze u blizini vodotoka pozivaju se na pojačan oprez, a službe civilne zaštite na pripravnost u slučaju pogoršanja situacije.