Connect with us

BIH

CIK: Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike ispunjavaju uvjete za imenovanje

19.01.2023.
FENA

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je da svih 19 kandidata za funkcije ministara i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH ispunjavaju uvjete za kandidaturu nakon što je izvršila je provjere, što je još jedan korak ka formiranju novog saziva Vijeća ministara.

Akt kojim se traži provjera 19 kandidata CIK-u je uputila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Kišto (HDZ) na nadležnu provjeru u skladu s Zakonom Vijeću ministara i Izbornog zakona, nakon što je provjeru kandidata završila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

– Uvidom u sve dostupne podatke i u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uvjete za kandidaturu – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a.

Ovi podaci i akt CIK-a bit će dostavljen Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije BiH kako bi oni završili provjere iz njihove nadležnosti po Zakonu o sukobu interesa.

Kandidati za ministre u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane. Nened Nešić (DNS) predložen je za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Davor Bunoza (HDZ BiH) kandidat je za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova, a Sevlid Hurtić (Bosanskohercegovački Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata jednoglasno je usvojen na današnjoj sjednici CIK-a, a on sadrži i obrazac potvrde za svakog predloženog kandidata izdaje CIK što će se dostaviti predsjedavajućoj Vijeća ministara.

Novi saziv Vijeća ministara trebao bi potvrditi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH već sredinom naredne sedmice, najavio je ranije predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (NiP).

Continue Reading