Connect with us

KAKANJ

Nakon još jedne saobraćajne nesreće postavlja se pitanje: Koliko su sigurni pružni prijelazi u Kaknju?

13.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Saobraćajna nesreća koja se prošle sedmice dogodila na pružnom prijelazu u naseljenom mjestu Željeznička stanica, kako smatraju mještani, alarm je koji se više ne smje ignorisati. Frekventan cestovni i željeznički saobraćaj kao i veliki broj pješaka koji koriste pružni prijelaz predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

Krajem prošle sedmice došlo je do saobraćajne nesreće. Lokomotiva u vlasništvu Željeznica FBiH udarila je putničko vozilo, a vozač je pri tome zadobio teške tjelsne povrede. Mještani svakodnevno upozoravaju na opasnost ovog pružnog prijelaza, kažu uputili su mnoge dopise prema nadležnima, ali problem traje i ne rješava se.

Problem je dugogodišnji, rješenja nema, a opasnosti koje su potencijalne i vrlo moguće možemo svesti na dnevni kontekst – kazao je mještanin i aktivista Šaćir Haračić.

Funkcionisanje i sigurnost željezničkog saobraćaja spada u nadležnost Željeznica FBiH, a Općina Kakanj, iako nije direktno nadležna, pokušava riješiti ovaj problem. Kažu, mnogo su puta urgirali prema Željeznicama FBiH, tražili adekvatna rješenja, ali nažalost, svakodnevni život i saobraćanje prvenstveno mještana mjesnih zajednica koje se nalaze sa druge strane pružnog prijelaza je i dalje otežan.

Općina Kakanj ima kontinuiranu dugogodišnju saradnju sa Željeznicama FBiH, radimo u interesu građana Kaknja i održavamo pružne prijelaze. Važno je i da građani poštuju saobraćajnu signalizaciju, što nije bio slučaj sa posljednjom saobraćajnom nesrećom na pružnom prijelazu na Željezničkoj stanici – kazao je načelnik Općine Kakanj.

Općina Kakanj će i u narednom periodu raditi na iznalaženju riješenja kako bi se saobraćaj na pružnom prijelazu u naselju Željeznička stanica mogao funkcionalnije odvijati i kako bi svi učesnici u saobraćaju bili sigurni.

U narednom periodu ćemo uraditi isto što i na pružnom prelazu u Čatićima. Izdvojena su sredstva i u skladu sa neohodnim intervencijama i radovima kako Željeznice tako i Rudnika i Općina će Kakanj uvesti izvođača radova na ovom pružnom prelazu – kazao je načelnik Općine Kakanj.

Mještani koji svakodnevno svjedoče potencijalnim opasnostima na ovom mjestu, ali i predstavnici lokalne vlasti, pozvali su sve sugrađane da budu oprezni da poštuju saobraćajnu signalizaiju i vode računa o svojoj i sigurnosti drugih učesnika u saobracaju. Posljednji nemili događaj saobraćajne nesreće na ovom mjestu desio se upravo zbog nepažnje vozača motornog vozila koji je i zadoio teške tjelesne povrede. Problem na ovom pružnom prijelazu je evidentan a iz Općine Kakanj kazali su da rade na njegovom rjesavanju i da je jedna od opcija izgradnja nove saobraćajnice.