Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

Narednih dana nestabilno vrijeme s kišom

24.04.2023.
ntvic.ba

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine objavio je dugoročnu prognozu vremena za period od 25. aprila do 8. maja ove godine prema kojoj će se uglavnom nastaviti nestabilno vrijeme uz mogućnost kiše. Nešto stabilnije vrijeme očekuje se početkom maja.

U prvom dijelu ove sedmice promjenjivo vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U srijedu moguće je da kiša na visokim planinama pređe u susnježicu i snijeg. Od četvrtka (27. april) stabilnije vrijeme. Preovladavat će malo do umjereno oblačno i sunčano. Smanjenje oblačnosti uslovit će i osjetni pad jutarnje temperature zraka. Mraz je moguć na većim nadmorskim visinama. Dnevne temperature većinom oko 20 stepeni, navode iz FHMZ-a BiH.

Od subote novo naoblačenje i povećana vjerovatnoća za nove padavine. U nedjelju izgledi za kišu su veći u odnosu na subotu. Jutarnje temperature zraka varirat će od 5 do 11 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 14. Najviše dnevne temperature pretežno između 10 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni. Sredinom radne sedmice minimalne temperature od 1 do 6, u Hercegovini do 9 stepeni.

Početak prve sedmice maja prema dostupnim prognostičkim materijalima proteći će u stabilnijim vremenskim prilikama u odnosu na dane vikenda. Tokom dana postojat će uslovi za kratke pljuskove praćene grmljavinom. Uslovi za kišu u Bosni će se povećavati prema sredini sedmice, a zatim se očekuje nešto stabilnije vrijeme.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 6 i 11 u Bosni do 14 stepeni u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 14 i 19 u Bosni, u Hercegovini do 21 stepen.

Continue Reading