Connect with us

KAKANJ

Naša ekipa jutro provela sa medicinskim osobljem Hitne pomoći kakanjskog Doma zdravlja

10.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Iako je danas za većinu građana neradni dan i Ramazanski bajram vjernici dočekuju u svojim domovima, dosta je onih koji ne odmaraju ni tokom praznika, kako vjerskih tako i državnih. Među njima su policijski služenici, vatrogasci kao i ljekari i tehničari Službe hitne medicinske pomoći. Naša ekipa posjetila je Službu Hitne medicinske pomoći Dom zdravlja Kakanj, koja je tokom bajramskog jutra imala pune ruke posla. Evo šta smo zabilježili.

Služba hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Kakanj na usluzi je građanima 24 sata. Za njih državni praznici i vjerski blagdani predstavljaju uobičajeni dežurni radni dan u kojem su na usluzi pacijentima, spremni da im ukažu medicinsku pomoć i odgovore na najteže intervencije. Medicinski tim, kojeg je predvodila dr. Adna Hodžić, i ovaj bajramski dan proveo je u radnoj atmosferi, profesionalno odgovarajući na sve intervencije, posvećeno svakom pacijentu.

-U našoj Hitnoj medicinkoj pomoći pauze ne pravimo ni tokom praznika. Realnost je takva da su medicnske potrebe kontinuirane tako da smo mi dužni da budemo tu za naše pacijente i u vrijeme praznika, bez obzira na datum u kalendaru. Jako je izazovno raditi za vrijeme praznika ali mi se trudimo odgovoriti na sve moguće potrebe pacijenata i budemo na nivou zadatka, istakla je dr. Adna Hodžić, iz Službe HMP JU Dom zdravlja Kakanj.

Hitna medicinska pomoć je posebna oblast primarne zdravstvene zaštite, koja djeluje s ciljem poduzimanja neophodne i neodložne medicinske intervencije, čijim bi se nepoduzimanjem teže narušilo zdravlje ili izazvalo trajno oštećenje zdravlja i ugrozio život bolesnika. Posebno važnu ulogu u ovoj oblasti zdravstvene zaštite imaju tehničari i medicinske sestre. Kako ističe dr. Hodžić, oni su i ovoga puta dali svoj maksimum, pokazali posvećenost, predanost i odgovornost.

-Želim se zahvaliti svom timu koji je danas tu sa mnom i koji profesionalno odgovara na sve svoje zadatke, istakla je Hodžić.

Služba Hitne medicinske pomoći pacijentima je na raspolaganju ne samo danas, u svakom je trenutku spremna da medicisku pomoć pruži svima kojima je to neophodno. Veliki broj pacijenata, ograničeni prostorni kapaciteti i nepredviđene situacije još jednom potvrđuju opravdanost proširenja kapaciteta Službe hitne medicinske pomoći kakanjskog Doma zdravlja, čime bi se značajno unaprjedio zdravstveni sistem na području općine Kakanj i pružila što kvalitetnija zdravstvena zaštita pacijentima.

Continue Reading