Connect with us

KAKANJ

Nepovoljne vremenske prilike već sada stvaraju ozbiljne probleme u poljoprivredi

16.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Loše vremenske prilike ugrozile su ovogodišnju pčelarsku sezonu i očekivane količine prinosa.  Umjesto da u ovom periodu prikupljaju med, pčelari su prisiljeni da se bave prehranom pčela, kako bi sačuvali pčelinje zajednice. Iz kakanjskog Udruženja pčelara „Bagrem“ su istakli da je ovogodišnja pčelarska sezona jedna od najtežih.

Kišovito vrijeme i neadekvatne temperature za ovo doba godine u poljoprivredi već sada stvaraju ozbiljne probleme. Sa problemima se suočavaju i pčelari.

-Sagledavajući situaciju, ja mislim da nije bilo teže godine za pčelare od ove, barem dosad u pčelarstvu. Ove godine više se uopšte ne radi o prinosima meda i to nas ne brine, naš primarni problem je spašavanje pčala, istakao je Muvedin Vehab, predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ Kakanj.

Kako ističe Vehab, u proteklom periodu pojavila su se uginuća većeg broja pčelinjih zajednica i to je jedan od gorućih problema pčelara u ovoj godini, što je veoma zabrinjavajuće.

-Bilo je oko 40 % uginuća pčela jer su u određenih pčelara kompletni pčelinjaci sa nekih 100, 150 društava stradali. Ove godine u Posavini, pčele su umirale od gladi i to je nešto što ne pamte ni najstariji pčalari, dodao je Vehab.

Značaj pčela za ljude je neprocjenjiv, one imaju važnu ulogu u održavanju biološke raznolikosti, opstanku i reprodukciji mnogih biljaka, obnovi šuma, održivosti životne sredine i prilagođavanju klimatskim promjenama, povećanju količine i poboljšanju kvaliteta poljoprivredne proizvodnje. Na kraju su iz Udruženja pčelara „Bagrem“ istakli da će uraditi sve što mogu kako bi sačuvali pčelinje zajednice od izumiranja.

Continue Reading