Connect with us

KAKANJ

Raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole

16.06.2023.
ntvic.ba (I.S.)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK raspisalo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola na području ovog kantona. Konkurs će biti otvoren do 23. juna, a upis će se vršiti po Kriterijima za upis učenika u školsku 2023./2024. godine.

Srednja tehnička škola „Kemal Kapetanović“ Kakanj u školskoj 2023./2024. godini planira u prve razrede upisati 110 učenika u pet odjeljenja i to ekonomski tehničar, bankarski tehničari, elektrotehničari, mašinski tehničari i tehničari drumskog saobraćaja. To je srazmjerno broju maturanata koji su u proteklim godinama završavali neka od tehničkih zvanja u ovoj školi.

– Ovo je jedna škola koja pruža jednu pozitivnu radnu i socijalnu klimu gdje mi dosta aspekata stavljamo kako na obrazovanje tako i na odgoj. Škola pridaje dosta važnosti nekim vannastavnim aktivnostima i sekcijama. Ono što je neka osnovna kvalifikacija koja bi bila razloga upisa u ovu školu jeste što vi imate nakon završenog četverogodišnjeg školovanja neko zvanje, a možete i da nastavite dalje školovanje, istakla je Amela Selimović prof. stručnih predmeta u STŠ „Kemal Kapetanović“ Kakanj.

Prema nastavnom planu i programu Mješovita srednja škola u Kaknju ove bi godine trebala upisati 8 odjeljenja odnosno oko 182 učenika. Obzirom da se plan upisa radi u skladu sa potrebama tržišta rada, škola često uvodi nova stručna zvanja i zanimanja, a privremeno gasi ona koja su obrazovala dovoljan broj zanatlija, profesionalaca.

-Imamo dva kombinovana odjeljenja odnosno tri rudarski i građevinski tehničar to je jedno odjeljenje sa ukupno 24 učenika, poslovno pravni tehničari sa 22 učenika koji se obrazuju po modularnom nastavnom planu i programu, vozači motornih vozila i automehaničari kao kombinovano odjeljenje sa 22 učenika, zavarivači, bravari, frizeri, elektroenergetičari jedno odjeljenje i prodavači i kuhari kao kombinovano odjeljenje sa 24 učenika, naglasio je Šerif Kovač direktor „Mješovite srednje škole“ Kakanj.

Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj ove bi godine trebala trevala upisati četiri odjeljenja prvih razreda sa ukupno 88 učenika. Svojim planom i programom rada ova škola učenike priprema za akademsko obrazovanje.

-Učenici koji žele dobro da se pripreme za fakultet, ja im savjetujem da upišu gimnaziju posebno naši kakanjci i kakanjke i roditelji i učenici koji razmišljaju o kvalitetnom obrazovanju svoje djece o nastavku školovanja nakon srednje škole, njima bi gimnazija trebala biti prvi izbor, istakla je Vildana Neimarlija pedagog u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“ Kakanj.

Prema Kriterijima za upis učenika u prve razrede srednjih škola prijemni ispiti neće se održavati, a rangiranje kandidata vršit će se na osnovu postignutog uspjeha u osnovnoj školi.

Continue Reading