Connect with us

ZE-DO KANTON

Novi snijeg nije izazvao probleme na području ZDK

23.01.2023.
FENA

Novi snijeg koji je tokom vikenda padao na području Zeničko-dobojskog kantona nije izazvao nikakve probleme u odvijanju saobraćaja – potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

– Svi putevi tokom vikenda bili su prohodni, kao što su i danas. Jedino nešto veće količine snijega, oko 20 centimetara, pale su na području Olova, ali nije bilo saobraćajnog kolapsa. Stanje je redovno i danas – kaže Aličić.

ZDK je, krajem prošle radne sedmice, bio ugrožen povećanim količinama vode u vodotocima zbog većih kišnih padavina te naglog topljenja snijega u Sarajevsko-romanijskom rejonu, ali nije bilo prodora rijeka u objekte.

Samo je u Olovu, zbog povećanja vodostaja Bioštice i Stupčanice te Krivaje bila ugrožena tamošnja škola, a u Visokom, zbog izlijevanja rijeke Fojnice, zgrada Gradske uprave, ali su intervencijama ekipa CZ i vatrogasaca spriječene štete.  

– Ovog smo puta imali sreće i s vodotocima, koji jesu bili povećani, ali nije bilo značajnijeg izlijevanja glavnih rijeka niti šteta – kaže Aličić.

Continue Reading