Connect with us

Uncategorized

Obilježen Dan sjećanja na tragično stradale rudare u rudarskoj katastrofi u jami Orasi

07.06.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Spomen parku poginulim rudarima obilježen je 7. juni – Dan sjećanja na tragično stradale rudare u rudarskoj katastrofi u jami Orasi. Dana 7. juna 1965. godine, oko 12.00 sati, u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je direktno ili indirektno poginulo 128 rudara. I ovog sedmog juna u Kaknju sjećanje na jednu od najvećih rudarskih katastrofa u stogodišnjoj historiji rudarenja na području Kaknja. Zvuci rudarske glazbe, minuta šutnje, učenje fatihe, polaganje cvijeća, sjećanje na stradale komorate.

7. juna 1965. godine, oko 12.00 sati, u jami „Orasi“ RMU Kakanj desila se snažna eksplozija metana od koje je direktno ili indirektno poginulo 128 radnika, teže ili lakše povrijeđeno 20, dok je 88 ostalo nepovrijeđeno. Bila je to jedna od najtežih rudarskih nesreća u kakanjskom RMU.

Ni nakon skoro šest decenija sjećanja porodica i djece čiji očevi se tog dana nisu vratili svojim domovima, ne blijede. Ipak raduje ih činjenica da se i danas mnogi sjećaju ove tragedije koja je ostavila dubok i neizbrisiv trag u srcima mnogih ljudi.

-Kada je bila katastrofa moj otac Zahid je imao 42 godine i iza njega je ostalo četvero djece. Ja sam imao samo četiri mjeseca. O nama se brinuo Fond 7. juli, poslije srednje škole završio sam fakultet nakon kojeg sam se zaposlio u RMU Kakanj, istakao je Ezedin Haračić, sin poginulog rudara u jami „Orasi“.

– Meni je bilo devet godina kada je moj otac poginuo u jami „Orasi“. I sada se sjećam sanduka koji su ovdje bili poredani. Teško mi je pričati, te slike i sada su pred mojim očima, istakla je Adila Čizmić, kćerka poginulog rudara u jami „Orasi“.

U stogodišnjoj historiji RMU Kakanj pored katastraofe u jami „Orasi“ desile su se još dvije veće rudarske nesreće u kojima je poginulo 274 radnika – rudara. Dvije u “Staroj jami” i to 1916. godine kada je poginulo 19 rudara i 1934. godine, kada je poginulo 127 osoba. I ovoga puta, sa obilježavanja su poslate poruke da se katastrofe i tragedije u rudnicima događaju te da se upravo zbog toga sigurnost i bezbjednost u rudnicima mora kontinuirano unaprjeđivati.

Continue Reading