Connect with us

Uncategorized

Sjećanje na pogibiju šehida Resula Hajdarija iz Irana i šehida Muhameda Avdića iz Zavidovića

10.06.2024.
ntvic.ba (S.I., A.K.)

U organizaciji porodica šehida i poginulih boraca „Visoko 92“ Visoko i OPŠiPB Općine Kakanj  jučer je na Spomen obilježju u Čatićima kod Kaknja upriličeno sjećanje na pogibiju šehida, Resula Hajdarija iz Irana i šehida Muhameda Avdića iz Zavidovića.

Prema brojnim podacima, tokom odbrane BiH od agresora poginulo je preko 130 dobrovoljaca iz stranih zemalja, uglavnom iz islamskih. U mjestu Čatići upriličeno je sjećanje i polaganje cvijeća na spomen-obilježje na 31. godišnjicu smrti Resula Hajdarija iz Islamske republike Iran i Muhameda Avdića iz Zavidovića koji su svoje živote dali u odbrani BiH od agresora. Šehid Resul Hajdari u vrijeme rata je u BIH boravio u svojstvu direktora Iranske humanitarne organizacije za pomoć narodima BIH, a Muhamed Avdić je bio jedan od njegovih saradnika.

-Šehidi su dali ono navrjednije što su imali, svoje živote. Svaki narod iznimno poštuje šehide i njihov doprinos u odbrani svoje domovine. Dužnost svakog građanina i vjernika je da se sjeti njihovih imena, istakao je Abuzar Ebrahimi Torkaman – iranski ambasador u BiH.

-Smatramo iznimno važnim očuvati sjećanje ali i istinu o onome što se dešavalo u protekloj agresiji na našu domovinu. Činjenica je da je ovome narodu prijetio nestanak i da su najčasniji naši sinovi dali najveću žrtvu da se očuva i da se dobije ono što danas nazivamo slobodom. Bilo je ljudi koji su iz daleka došli i bili spremni da pomognu našem narodu i da na tom putu daju i svoj život, istakao je Ermin ef. Zahirović- predstavnik MIZ Kakanj.

Općina Kakanj i grad Visoko još jednom su pokazali da pridaju veliki značaj sjećanju na šehide i čuvajnju od zaborava događaja značajnih za našu prošlost. Obilježavanje ovog datuma i odavanje priznanja za dva šehida potvrda je da se svačiji doprinos u borbi protiv agresora vidi i podjednako vrjednjuje, te da se ne smije prepustiti zaboravu, naročito zbog generacija koje dolaze.

Continue Reading