Connect with us

KAKANJ

Odjel za Društvenu brigu MIZ Kakanj u protekloj godini ralizovao brojne aktivnosti pomoći građanima u potrebi

26.01.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Odjel za Društvenu brigu MIZ Kakanj u protekloj godini ispunio je plan rada te ralizovao brojne aktivnosti koje se većim dijelom odnose na pomoć građanima u potrebi. U saradnji sa imamima, Mrežom mladih i Odjelom za brak i porodicu, Društvena briga posjetila je i pomogla oko 1 000 porodica.

Odjel za društvenu brigu MIZ Kakanj brine se za stara i iznemogla lica, lica u potrebi, socijalno ugrožene porodice sa područja Medžlisa IZ Kakanj. Odjel ima socijalnu kartu prema kojoj radi i djeluje. Stalno se na tu kartu dodaju nova imena ljudi, koji se sami ili posredstvom imama u svom džematu, obrate za pomoć. Protekle godine Odjel je učestvovao i u akciji za pomoć područjima pogođenim zemljotresom.

-U prvom periodu godine mi smo se uključili u akciju prikupljanja pomoći za područja pogođena zemljotresom. U tome su učestvovale naše džematlije, polaznici mektepske nastave te ostali građani Kakanja koji su još jednom pokazali svoju humanost i solidarnost, istakao je  Ahmed Kovač, koordinator Odjela za društvenu brigu.

Aktivnosti Odjela posebno su bile izražene tokom mjeseca Ramazana. Posjete starim i iznemoglim, majkama šehida, te podjela prehrambenih samo su neke od uspješno provedenih akcija. Interventne pomoći osobama koje su zatražile pomoć od Društvene brige a u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijasete IZ u BIH pružane su tokom cijele godine. Uobičajene akcije provedene su i u mjescu Rebiu-ul-evelu između ostalog posjete porodiljama i darivanje novorođenčadi.

-Tokom mjeseca Ramazana kao i svake godine posjećivali smo porodice u stanju potrebe i pomogli ih prehrambenim paketima, te aktivnosti su brojne ali ih sami ne bi uspjeli realizovati. I naši imami, mualilime kao i mladi dali su značajan doprinos u realizaciji brojnih akcija. U mjesecu Rebiu-ul-evelu realizvali smo posjete i darovanje beba rođenih u tom mjesecu. Takvih posjeta bilo je 22, istakao je Kovač.

Odjel za društvenu brigu uz pomoć saradnika i donatora među kojima su prije svega građani Općine Kakanj realizuje i brojne druge projekte: plastenici i sadnice za socijalno ugrožene porodice, prikupljaje fidje i zekata na poljoprivredne proizvode, stipendiranje jetima, pomoć učenicima i studentima kao i mnoge druge aktivnosti koje za cilj imaju pružiti podršku i pomoć džematlijama u potrebi. Sve ove aktivnosti ne bi mogle biti realizovane bez kontinuirane podrške glavnog ali i svih ostalih imama kakanjskog medžlisa, mualima te članova Mreže mladih.

Continue Reading