Connect with us

KAKANJ

Mnogo je primjera u našoj lokalnoj zajednici žena poduzetnica, jedna od njih je Nermina Bjelopoljak

27.01.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Mnogo je primjera u našoj lokalnoj zajednici žena poduzetnica, žena koje su se odlučile na pokretanje vlastitog minibiznisa. Jedna od njih je i Nermina Bjelopoljak, koja je svoj dugogodišnji hobi – filcanja vune, pretvorila u porodični biznis kojim upotpunjuje kućni budžet. Ova poduzetnička ideja prepoznata je i podržana od strane Općine Kakanj i USAID-a u BiH.

Vesela i kreativna Nermina Bjelopoljak iz Bijelog Polja kod Kaknja primjer je žene koja je odlučila da neće biti isključivo domaćica. Sve ono što je sastavni dio njene svakodnevnice, ova je žena iskoristila i pretvorila u biznis, u kojem, kako kaže uživa i s ljubavlju svakodnevno filca vunu, te na taj način pravi različite proizvode.

-Imam prijateljicu Nijemicu kod koje sam vidjela isfilcan predmet. Ona kao i svi vole prirodne materijale i ručni rad, i ona me zamolila da joj nešto isfilcam. Pošto imamo svoje ovce, ja sam nekoliko puta pokušavala i uspjela sam, kazala je Nermina Bjelopoljak, poduzetnica.

Danas, godinu dana od zvaničnog pokretanja ovog malog porodičnog biznisa u radionici „Nerka“ nastaju različiti proizvodi. Ova poduzetnička ideja prepoznata je i podržana od strane Općine Kakanj i USAID-a u BiH putem projekta Program podrške i zaštite ljudskih prava USAID inspire.

-Za prijateljicu sam radila samo prostirke za jogu. Koje su bile obrađene kožom po želji njenih kupaca. Godinu dana sam radila samo za nju, a sada pravim i prozvode koji su prihvatljivi našem tržištu. Moram naglasiti da je tu veliku ulogu odigrala općina i ja bi preporučila svim ženama da se prijave na ovakve i slične projekte kazala je Nermina Bjelopoljak, poduzetnica

Uz pomoć porodice, podršku lokalne zajednice ali prije svega iz ljubavi prema ovom poslu Nermina danas pravi, kako je naglasila, funkcionalne proizvode od vune. U njenoj radionici nastaju šaljivo kaže, “bosanski nadmadraci od filcane vune“, jastuci, prostirke za namještaj ali i po neki ukras. Samo za potrebu realizacije i proizvodnje unikatnih predmeta od vune Nermina pokrene i svoju šivaću mašinu. Sve zamisli, želje i potrebe, kada je u pitanju filcana vuna ova kreativna žena ispunjava. Kupci su zadovoljni a ona sretna što radi ono što voli.

Continue Reading