Connect with us

KAKANJ

Održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu

11.12.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Danas je održana centralna javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu. Nacrt budžeta usvojen je na novembarskoj sjednici OV, a tokom petnaestodnevne javne rasprave svoje primjedbe, prijedloge i sugestije imali su priliku dati, građani, udruženja građana, javna preduzeća i ustanove, pravna i fizička lica, političke organizacije, te svi zainteresovani subjekti.

Na centralnoj javnoj raspravi, javnosti su predstavljene osnovne karakteristike Nacrta budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu. Kako su kazali iz Službe za finansije, u prethodnom periodu na predloženi Nacrt budžeta podneseni su amandmani, koje je ova Služba uredno zaprimila.

-U dosadašnjem dijelu javne rasprave već je pristiglo sedam ili osam amandmana koje će Služba za finansije zaprimiti, obraditi i poslati nadležnim Službama koje će dati svoje mišljenje o tome. Uzet će se u obzir oni amandmani koje bude moguće prihvatiti i finansijski i zakonodavno. Pa najviše su tu amandmani iz Mjesnih zajednica i nevladinog sektora, raznih Udruženja koja zahtijevaju određena sredstva. O tome će biti sačinjen poseban materijal koji će biti prezentiran općinskom vijeću na sjednici u decembru, kazao je za NTV IC Džihad Berbić, šef Službe za finansije Općine Kakanj.

Nakon provedene javne rasprave slijedi izrada prijedloga budžeta za 2024. godinu, koji bi trebao biti razmatran na decembarskoj sjednici Općinskog vijeća. Budžet za 2024. godinu prema nacrtu iznosi  preko 34. miliona KM.

-Sljedeća procedura je izrada prijedloga budžeta i krajem 2023. godine na decembarskoj sjednici općinskog vijeća biće konačna verzija prijedloga budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu. Iznos budžeta u nacrtu je 34 miliona i 220 hiljada KM, zaključio je Berbić.

Iz Službe za finansije Općine Kakanj su pozvali sve zainteresovane građane, fizička i pravna lica, koji žele da podnesu amandmane na Nacrt budžeta Općine Kakanj za 2024. godinu, da to mogu učiniti do 15. decembra u pisanoj formi, kada zvanično ističe rok javne rasprave o Nacrtu budžeta.

Continue Reading