Connect with us

KAKANJ

Održana završna konferencija Zajedničkog programa “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH”: Općina Kakanj uradila značajne aktivnosti na smanjenju rizika od katastrofa

09.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U Banjoj Luci je održana završna konferencija Zajedničkog programa “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH” (DRR) – provedba prve faze. Na konferenciji su učestvovali predstavnici lokalnih vlasti, međunarodnih organizacija i donatora. Jedan od panelista bio je i načelnik Općine Kakanj koji je naglasio da je Općina Kakanj u proteklom periodu uradila značajne aktivnosti na smanjenju rizika od katastrofa.

Zajednički program “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH” finansira Evropska unija, a implementira UNDP u saradnji sa partnerima. Implementacija programa realizovana je u periodu od 2018. do 2022. godine s ciljem da doprinese smanjenju rizika od katastrofa u BiH i izgradnji otpornosti lokalnih zajednica na katastrofe. Općina Kakanj kroz ovaj je projekat napravila značajan iskorak u realizaciji određenih aktivnosti a u cilju preveniranja i smanjenja rizika od katastrofa.

-Moram naglasiti da je Općina Kakanj jedna od deset lokalnih zajednica koja već u protekle četiri godine učestvuje u ovom projektu i smatram da smo jedna od lokalnih zajednica koja je možda najviše uradila. Ono što je bitno za ovaj projekat kazati jeste da sun a jednom mjestu okupljene nekoliko različitih sektora od policije, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, obrazovih ustanova, škola, Općine Kakanj I naravno Civilne zaštite, gdje su doneseni određeni strateški dokumenti. Isto tako u okviru ovog projekta Općina Kakanj je dobila određena grant sredstva , otprilike 200.000 KM koja smo mi sikoristili za tri ključna projekta, to je izrada projektne dokumentacije sanacije klizišta Vrtače u MZ Tršće, zatim nabavka savremene velike pumpe koja bi trebala da služi za prepumpavanje vode u slučaju poplava i uređenje korita rijeke Trstionice u samoj Kraljevoj Sutjesci kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

Posvećenost ovom projektu uz saradnju svih učesnika koji su radili na aktivnostima provođenja određenih preventivnih mjera rezultirala je nastavkom realizacije druge faze projekta.

-Na kraju ove prve faze moram naglasiti da je obećana i druga faza u kojoj bi Općina Kakanj opet trebala da ima zapaženu ulogu a pored općina ovaj but trebali bi da budu uključeni i viši nivoi vlasti kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Partnerskim radom svih učesnika projekta “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH” poduzimat će se određene aktivnosti, pravit će se planovi i strategije a sve s ciljem da lokalna zajednica u slučaju potreba bude spremna spasiti i zaštiti živote i imovinu građana.

Continue Reading