Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj inicirala izradu aplikacije za elektronsku prijavu kvarova na javnoj rasvjeti

27.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Općina Kakanj nedavno je inicirala izradu aplikacije za elektronsku prijavu kvarova na javnoj rasvjeti. Aplikacijabi trebala doprinijeti bržoj popravci javne rasvjete i omogućiti jednostavnije praćenje dinamike radova na popravkama.

Iako je većina gradskog i prigradskog dijela ali i kakanjskih mjesnih zajednica pokrivena javnom rasvjetom još uvijek na području općine Kakanj ima građana koji u svojim mjestima nemaju rasvjetu. Plan Općine Kakanj je da se u narednom periodu i ta mjesta pokriju javnom rasvjetom koju na području općine Kakanj prema Odluci OV od ove godine održava „JP Grijanje“.

-Priznat ćemo da ima još uvijek onih mjesta, sela u kojima nismo uspjeli dovesti javnu rasvjetu zbog različitih razloga-nedostatak sredstava i komplikovane tenderske procedure, ali nismo odustali. Tražimo rješenje i želimo da i ona sela koja nemaju dobiju javnu rasvjetu i da budu na sistemu s ciljem da i u tim mjestima bude sigurnije i bezbjednije kretanje naših sugrađana, istakao je Mirnes Bajtarević-načelnik Općine Kakanj.

S ciljem unaprjeđenja održavanja javne rasvjete Općina Kakanj izradila je aplikaciju putem koje građani mogu prijaviti kvarove nastale na mreži javne rasvjete u njihovim mjestima. S ciljem smjanjena potrošnje Općina Kakanj je inicirala i da se postojeća rasvjetna tijela zamjene LED rasvjetom.

-Aplikacija će omogućiti da pratimo dinamiku radova na popravkama koje građani prijave. Smatram da ćemo na ovaj način efikasnije djelovati, istako je Bajtarević.

Aplikacija bi trebala olakšati građanima koji u datom trenutku imaju kvar na javnoj rasvjeti kako bi se isti u što skorije vrijeme riješili. S druge strane, javna rasvjeta ima višestruku ulogu između ostalog i da se svi učesnici u saobraćaju što bezbjednije kreću i osjećaju sigurnima.

Continue Reading