Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: Potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade za stambeno zbrinjavanje Roma

14.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Švicarski Caritas, Udruženje Romalen i Općina Kakanj danas su potpisali Memorandum o realizaciji projekta koji se odnosi na integrisanje romske zajednice u sve segmente društva. Općina Kakanj ovim je činom još jednom pokazala svoju spremnost i opredjeljenje da se Romima na području općine Kakanj osiguraju kvalitetni uslovi za život. To se odnosi na obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, mogućnost zaposlenja ali svaki drugi vid integracije.

Radi se o jednom vrijednom projektu. Za Kakanj, odnosno kakanjsku romsku zajednicu najznačajnija je informacija da će uskoro početi realizacija devete po redu zgrade u naselju Varda. U projektu učestvuju Općina Kakanj kao i viši nivoi vlasti, Caritas Švicarske sa značajnim sredstvima. U pitanju je milionski projekat – kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

– Nije dovoljno ljudima, porodicama samo dati stan, odnosno riješiti njihovo stambeno pitanje. Važno je da se integrišu i kroz obrazovanje, kulturne i druge segmente – istakao je Daniel Bronkal, diektor Caritasa za Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnici švicarskog Caritasa, prepoznavši važnost integrisanja Romske poulacije kontinuirano realiziju projekte na području općine Kakanj. Ta saradnja će se i u budućnosti nastaviti obzirom da su u ovoj lokalnoj zajednici pronašli odgovornog partnera pri realizaciji značajnih projekata. Važno je naglasiti da se njihova buduća ulaganja neće odnositi samo na Rome nego na sve socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

– Projekat je započeo otprilike od prije godinu dana i trajat će do septembra 2025. godine. Važno je naglasiti da ovim projektom neće biti obuhvaćeni samo Romi sa Varde nego i sa drugih područja općine Kakanj. Također, projektom će biti obuhvaćeni i drugi građani, oni koji su u stanju potrebe, odnosno iz socijalno ugrožene kategorije – naglasio je Bronkal.

Nevladin sektor, ali i zvanične institucije različitih nivoa i nadležnosti kontinuirano već decenijama nastoje pružiti jednake prilike Romima na području cijele BiH kao i svim drugim građanima. Ono što se od romske populacije očekuje je odluka i vlastito zalaganje da se integrišu. Kroz različite vidove pomoći koje Romi dobiju neophodno je da cjelokupna romska zajednica prepozna značaj ovog, ali i individualnog djelovanja u kontekstu preuzimanja odgovornosti i obaveza.

Mi kao romska zajednica zagovaramo poštivanje ljudskih prava. Međutim razumijemo i važno nam je da Romi razumiju da trebaju i sami biti odgovorni prema onome što dobiju i koriste – istakao je  Mujo Fafulić, predstavnik udruženja „Romalen“ Kakanj.

Realizacija još jednog, milionskog projekta na području općine Kakanj govori o spremnosti lokalne zajednice da se svi segmenti kvalitetnog življenja osiguraju jednako za sve građane.