Connect with us

KAKANJ

Općinski načelnik u Briselu prisustvovao panelu na temu energetske tranzicije

04.11.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević boravio je u Briselu, a na poziv Inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini koju aktivno podržava i finansira Evropski parlament. Bio je ovo nastavak projekta razmjene iskustava između regija bogatih ugljem obzirom da se BiH obavezala da će do kraja 2050. godine biti klimatski neutralna.

BiH se potpisom “Sofijske deklaracije” i “Poveljom načelnika i gradonačelnika” obavezala da do kraja 2050. godine bude klimatski neutralna. U skladu sa Sofijskom deklaracijom, BiH se obavezala da će potpuno prestati proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva.

-Obzirom da je na području općine Kakanj i RMU i TE Kakanj, a slične su nam općine i Breza, Zenica, Živinice, Lukavac i Tuzla, te općine/gradovi su određene da budu i dio tzv .pravedne tranzicije, Inicijative za pravednu tranziciju, dio smo razgovora da bi se mogli uključiti u proces. Znamo da BiH u energetskom sektoru očekuju vjerovatno bolne odluke obzirom da može značiti u narednih godina prestanak rada ovih velikih industrijskih kompanija. Naravno nama je u cilju da već sada zajedno sa EU koja finansira ovakve projekte i inicijative pokušamo tražti rješenja kako bi bezbolnije dočekali te trenutke, kazao je za NTV IC Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

A rješenja su u obnovljivim izvorima energije. Općina Kakanj već je pokrenula procese za izgradnju fotonaponske solarne elektrane. Izdate su i dozvole za izgradnju velikog broja malih solarnih elektrana na području Kaknja. U okviru prilagodbe energetskoj tranziciji i nastojanjima  da svoj doprinos u procesima smanjenja uticaja na klimatske promjene Općina je sufinansirala i zamjenu dotrajalih salonit krovova na stambenim zgradama. Instalirana je i punionica za električna vozila na zgradi Općine Kakanj. Naredne aktivnosti Općine i načelnika biće usmjerene na razgovore za adekvatno korištenje geotermalnih voda čiji izvori se nalze na području Kaknja.

-Bitno nam je da otvorimo priču i da napravio adekvatnu studiju o geotermalnim vodama koje se nalaze na području općine Kakanj i da pokušamo tu vodu u godinama koje slijede iskoristiti kao medij za sistem daljinskog grijanja koje imamo. Evidentno je da će TE nekada prestati raditi, mi moramo sada tražiti šanse i svoje planove praviti na osnovu geotermalnih voda. Ovo nije nepoznato u svijetu. Naša bušotina geotermalnih voda je zaista plitka, 200 do 300 m, mi očekujemo da uz adekvatnu tehničku i finansijsku podršku EU možemo doći do dobre studije a onda da tražimo i sredstva od EU fondova da implementiramo sav taj projekat, dodaje Bajtarević.

Energetska tranzicija u našoj će lokalnoj zajednici otvoriti i neka nova pitanja za koja se već sad trebaju tražiti adekvatni odgovori. Upravo će energetska tranzicija značajno uticati na zaposlenost, socijalni standard i ekonomiju ove i sličnih lokalnih zajednica.