Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom Domu zdravlja u toku prijave za vakcinaciju pritiv gripe

04.11.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Imunizacija je najbolji oblik prevencije – poručuju to zdravstveni radnici, koji smatraju da je ovaj vid zdravstvene zaštite važno iskoristiti. Aktuelna je vakcinacija protiv gripe, a ova se vakcina posebno preporučuje starijim i osobama sa hroničnim oboljenjima. Iz kakanjskog Doma zdravlja pozivaju građane da se, dok se očekaju vakcine koje će vrlo skoro biti dostupne građanima Kaknja, prijave za imunizaciju.

Negativan trend male stope imunizacije iz godine u godinu sve je vidljiviji na području općine Kakanj. Dodatno zabrinjava i činjenica da se glas zdravstvenih radnika čuje manje u odnosu na veliki broj antivakcinalnih kampanja. Trenutno je aktuelna vakcina protiv gripe, očekuje se skora distribucija vakcine prema zdravstvenim ustanovama. Ljekari se nadaju da će se građani odlučiti za vakcinu te da će poslušati glas struke.

-Vakcina protiv gripa će ih zaštititi, ne 100 posto, ali će te osobe imati blažu kliničku sliku u slučaju oboljenja i neće završiti u bolnici i neće umrijeti. U tome je prednost vakcina, kazao je za NTV IC dr. Ibrahim Aličković, šef HES-a.

Vakcine su najbolja prevencija za različita zdravstvena oboljenja i one značajno umanjuju mogućnost epidemija. Zato je posebno važno da starije osobe, koje uglavnom i imaju određena hronična oboljenja, budu svjesne značaja imunizacije. Vakcina za gripu u ovom period godine je za njih i njihov organizam izuzetno važna.

-Ona je četverovalentna vakcina, poboljšan joj je sastav, ima dva tipa protiv vrusa gripe A i B i ona se preporučuje svim starijim osobama i svim rizičnim osobama, a to su osobe koje boluju od nekih hroničnih bolesti. Znači da imaju neke kardiovaskularne bolesti, bibrežne, plućne i metaboličke bolesti, dijabetičare, hipertoničare, osobe koje sui male infarkte srca, mozga itd. Svi oni trebaju da pokažu veću zainteresiranost za tu vakcinu jer ta vakcina će zaštiti osobe od teže kliničke slike, kazao je za NTV IC dr. Ibrahim Aličković, šef HES-a.

Organizam koji je primio vakcinu, poručuje struka, sličan je istreniranom organizmu odnosno organizmu u formi. Vakcine su provjerene, medicinski ispitane i dokazane kao najbolji vid prevencije i zaštite od različitih oboljenja. Sve vakcine, one koje su zakonski obavezne i one koje zdravstveni radnici preporučuju, su ispitane i preporuka ljekara je da građani ne oklijevaju-stariji trebaju biti primjer mlađim genaracijama i djeci. U narednom periodu u Domu zdravlja Kakanj očekuju se prijave građana za vakcinu protiv gripe.

Continue Reading