Connect with us

KAKANJ

OV Kakanj: Odgođeno izjašnjavanje o povećanju cijena grijanja u Kaknju, usvojeno nekoliko programa utoška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za 2023. godinu

28.02.2023.
ntvic.ba (N.B.)

OV Kakanj odgodilo je izjašnjavanje o povećanju cijena grijanja u Kaknju. Naime, na današnjoj sjednici usvojen je Zaključak kojim se odgađa izjašnjavanje o Odluci o utvrđivanju cijena usluga grijanja JP Grijanje Kakanj. Usvojen je i  Zaključak o formiranju stručnog tima za pregovaranje sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH o načinu formiranja cijena toplotne energije.

Nakon što je Elektroprivreda BiH najavila povećanje cijena toplotne energije prema JP Grijanje, izjašnjavanje OV Kakanj o povećanju cijena grijanja za krajnje korisnike, Zaključkom je odgođeno za 30 dana. Formiran je pregovarački tim sastavljen od vijećnika, predstavnika Općine Kakanj i JP Grijanje Kakanj, koji bi, sa predstavnicima EP, trebao raditi na usaglašavanju načina formiranja cijena toplotne energije.

Podsjetimo, nakon što je EP BiH povećala cijene isporuke toplotne energije prema JP Grijanje za 23 posto, JP Grijanje OV je uputilo prijedlog o utvrđivanju novih, povećanih cijena svojih usluga. O cijenama usluga JP Grijanje kakanjski vijećnici trebali bi se izjašnjavati na sljedećoj sjednici.

Vijeće je danas usvojilo i Prijedlog programa utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline Općine Kakanj za 2023. godinu u iznosu od 2.130.252 KM; Prijedlog programa utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2023. godinu u iznosu od 551.000 KM; Prijedlog programa utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaje u poljoprivredi za 2023. godinu u iznosu od 436.250 KM.

Danas je, također, usvojen rebalans Budžeta Općine Kakanj za 2023. godinu. Izmjene u Budžetu se odnose na finansiranje troškova prijevoza redovnih učenika srednjih škola. Za ovu namjenu u Budžetu Općine Kakanj je planirano 350.000 KM. Usvojenim izmjenama planirana su i sredstva za pomoć zemljotresom pogođenih područja Turske i Sirije u iznosu od 10.000 KM.