Connect with us

KAKANJ

Otvoreno pitanje uticaja rudarskih radova na MZ Pope: OV Kakanj odgodilo izjašnjavanje, zakazan sastanak predstavnika MZ Pope i RMU Kakanj

01.02.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Na dnevnom redu OV Kakanj jučer je bio i Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu proširenja rudarskih radova u „Istočnom reviru“ pogona „Vrtlište“, lokalitet Stupe. Sjednici su prisustvovali i predstavnici MZ Pope, te predstavnici RMU Kakanj. Izjašnjavanje o ovome prijedlogu, odgođeno je za narednu sjednicu OV, uz zaključak da je neophodno organizovati sastanak između prdstavnika MZ i RMU, te o ishodu sastanka informisati OV.

Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu proširenja rudarskih radova u „Istočnom reviru“ pogona „Vrtlište“, lokalitet Stupe, po prijedlogu Rudnik mrkog uglja „Kakanj“, definisao je pristupanje potpunoj eksproprijaciji na sedam nekretnina.

Kako su obrazložili predstavnici RMU Kakanj, ovo je dio procedure za proširenje eksploatacionog polja kakanjskog Rudnika i upravo je ta procedura od ključne važnosti za nastavak rudarskih radova na ovom području.

Sa druge strane predstavnici MZ tvrde da o ovom pitanju nisu informisani od strane Rudnika i da nemaju informacije hoće li i u kojoj mjeri rudarski radovi uticati na život na ovom području.

-Do sada nas niko nije obavijestio o proširenju eksplatacionog polja, ima ljudi koji tu žive, to su živi ljudi. Tražimo da nam se kaže, dokle ide eksploataciono polje, koja je to širina, koja je to zona, kakav je način izvođenja radova, tražimo sačinjavanje nultog stanja i u krajnjoj mjeri, što nikome nije cilj, iseljavanje stanovništva. Tražimo dogovor, izjavio je za NTVIC Kakanj, Elmedin Karić, predsj. MZ Pope.

Dogovor za RMU znači:

-Da provjerimo nulto stanje, da po procjeni vještaka platimo imovinu koja je u pitanju, to se prije svega odnosi na sedam parcela, u budućnosti također, eventualne štete na objektima da se riješe kako se to i do sada radilo. To je kompromis koji mi možemo ispoštovati. Sve drugo što bismo obećavali je nerealno, izjavio je za NTVIC Elvedin Čobo, tehnički direktor ZD RMU Kakanj.

Mještani MZ Pope upozoravaju da već sada trpe posljedice rudarskih radova, a prema dosadašnjem iskustvu mjesnih zajednica koje gravitiraju eksploatacionom području Rudnika, strahuju od onoga sa čime bi se mogli suočiti.

-Pogledajte šta je bilo u Bijelim Vodama, u Brnju, u Ribnici, šta je u Mramoru – i svi šute. Mene bi bilo stid da budem na čelu neke MZ, općine, a da imam takvo stanje iza, naglasio je  Karić.

Neusvajanje ovog Prijedloga, poručuju iz RMU Kakanj, dovelo bi u pitanje izvođenje rudarskih radova na ovom području, odnosno rad PK Vrtlište.

-Dovedeni smo u situaciju da izbora više nemamo. Napredovanje rudarskih radova iziskuje napredovanje u tom pravcu kako bismo došli do uglja. To ne znači da naši radovi trebaju ugroziti lokalnu zajednicu, zajednički moramo prevazići te probleme, ali zaista budućnost PK Vrtlište bila bi upitna kada bi se naši radovi ograničili na zone na kojima smo sada, naglasio je Čobo.

Izjašnjavanje o ovome prijedlogu, zbog nedostatka informacija o eventualnom uticaju na stanovništvo ovog područja, odgođeno je za narednu sjednicu OV, uz zaključak da je u nardnom periodu neophodno organizovati sastanak između prdstavnika MZ i RMU, te o ishodu sastanka informisati OV.