Connect with us

KAKANJ

Prvi februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba

01.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Prvi februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba. Hidžab se u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje nego kao propis za ženu muslimanku. Stoga ovaj dan ima za cilj podsjećanje da hižab osim vjerske obaveze predstavlja izraz poniznosti  i pokornosti Bogu, te spremnosti žena muslimanki da žive prema islamskim propisima.

Nošenje hidžaba ili mahrame u Islamu je farz-stroga vjerska dužnost. S druge strane, mahrama je lični izbor svake žene jer nošenje mahrame sa sobom nosi i određene odgovornosti i obaveze. Žene sa hidžabom danas se bave različitim profesijama i uglavnom sa sobom nose pozitivna iskustva. Prema riječima naših sagovornica, diskriminacije nije bilo ni u obrazovanju, svakodnevnom životu pa ni izboru profesije kojom se danas bave. Život u skladu sa islamkim propisima upotpunjen hidžabom je privilegija koju su žene same odabrale i u kojoj uživaju.

-Žene sa hidžabom su ravnoprave u društvu. Iako možda negdje postoji određena diskiriminacija  kada je u pitanju moje iskustvo ja nisam imala nikakvih problema a pokrivena sam odnosno hižab nosim još od srednje škole, istakal je Fatima Džerzović, profesorica islamske vjeronauke.

-Mahrama je dio mog identita. Rođena sam u BiH i svoju zemlju volim. Jedine kritike kada sam stavila svoju mahramu bile su da ja možda neću moći putovati. Na kraju se ispostavilo da sam sa mahramom proputovala Europu, Tursku i ništa sebi nisam uskratila, istakla je Emina Babić, socijalni pedagog.

Jedan od ciljeva obilježavanja ovog dana je i otklanjanje barijera i boljeg razumijevanja hidžaba. Na ovaj način žene sa hidžabom žele da sruše prepreke i barijere, kao i kontroverze koje su prisutne u društvu, a tiču se hidžaba.

-Ljudi trebaju da shvate da je mahrama komad tkanine koja nikako ne obilježava ženu po njenim intelektualnim sposobnostima. Ja sam veoma obrazovana žena, supruga, majka i zaposlena žena i borim se da razbijem predsrasude onih koji ih imaju, istakla je Babić.

U okviru spoznaje o hidžabu, vrlo je važno da svijest o tome obuhvati i ponašanje i življenje vjerskih normi u punini, a ne samo u formalnosti njegovog poštivanja. Živjeti ovaj propis podrazumijeva da hidžab bude i fizički štit i duhovni podsjetnik na ono što jesmo kako bi u potpunosti ispunili ono što je smisao našeg postojanja, a to je pokornost našem Stvoritelju, istakle su naše sagovornice.

-Mahrama nije ukras, ona ima svoje propise. Vi morate i da lijepo izgledate i da poštujete islamske propise u isto vrijeme, istakla je Babić.

-Hidžab nosi sa sobom i lijepo ponašanje, skromnost, čednost i sve one lijepe osobine koje treba da posjeduje svaka žena i sa mahramom ali i bez nje, naglasila je Džerzović.

Iako je mahrama s jedne strane farz a s druge strane izbor svake punoljetne žene, ovisno o državi i regiji, nošenje mahrame je zakonski obavezno a u nekim zemljama je parcijalno i zabranjeno. Mahrama je štit i mnoge žene širom svijeta ipak hidžab nose časno i dostojanstveno, u skladu sa islamskim propisima.

Continue Reading