Connect with us

KAKANJ

Ovogodišnja manifestacija Salavat tebi, Poslaniče, ponudila brojne sadržaje

20.10.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj je obilježio mjesec rođenja Poslanika Muhammeda a.s. manifestacijom Salavat tebi, Poslaniče. Brojni sadržaji upotpunjeni su velikim brojem prisutnih što dovoljno govori o tome koliko je ova aktivnost u mjesecu Poslanika zaživjela kod vjernika.

Preko 20 različitih sadržaja na području MIZ Kakanj ali i prigodnih programa u skoro svakom džematu obilježilo je Dane  Poslanika.

-Mevludi, tribine, ručak plus za korisnike Merhametove kuhinje, posjeta novorođenim bebama, bolesnima u KBZ, starim i samim osobama, radionice za mlade, predavanje za žene, literarni natječaj za osnovce i srednjoškolce, posjeta izložbama i mnoge druge aktivnosti dio su prepoznatljive  manifestacije “Salavat tebi, Poslaniče“.  Uz učešće mnogih alima, doktora islamskih nauka i predavača, bilo je tu i iznenađenja kao što je poklon Umra za vrijedne džematlije upravo u mjesecu Božijeg poslanika. Dani Poslanika i programi koji se organizuju su tradicija u kakanjskom medžlisu. Ovi sadržaji nam trebaju kako bi se podsjetili na ono što je Poslanik poručio svojim sljedbenicima, onima koji ga slijede. Iz godine u godinu sve je veći broj onih koji nastoje da budu dio svih navedenih događaja, ističe glavni imam za NTV IC.

Poruka svih upriličenih sadržaja u mjesecu u kome se rodio Poslanik je izuzetno značajna za svakog vjernika, a to je, preispitivati vlastiti sistem vrijednosti. Šta mi je bitno? Šta mi je značajno? I kada se sjetimo da je Rebiu-l-evvel ujedno mjesec kada je Gospodar dao da u njemu Poslanik ode, da preseli, da se sjetimo da su posljednje njegove riječi, dok je bio na postelji, bile „Čuvajte namaz, i one koji su vam povjereni.“

Nema kraćeg načina da se čovjeku kaže čuvaj svoju vezu sa Allahom i pazi kako ćeš sa ljudima.

Continue Reading