Connect with us

ZE-DO KANTON

Penzioneri traže izmjenu zakona o PIO, vanredno povećanje penzija, te isplatu jednokratne novčane pomoći (VIDEO)

13.05.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Zenici je danas održana redovna izvještajna skupština Saveza udruženja penzionera ZDK. Bila je ovo prilika da se još jednom ukaže na težak položaj penzionera i izrazi njihovo nezadovoljstvo zbog posljednjeg povećanja penzija od 1,55 posto. Na sastanku su donesi zakljukčci i zahtjevi koji će biti upućeni Vladi FBIH na razmatranje. Penzioneri traže izmjenu zakona o PIO, vanredno povećanje penzija, te isplatu jednokratne novčane pomoći.

Obzirom da su penzije u FBIH od januara ove godine usklađene za pet posto, novo povećanje od 1,55 posto izazvalo je nezadovoljstvo kod penzionera, kako u ZDK tako i širom FBIH, koji su stava da se Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju mora mjenjati. Upravo je to bio jedan od zaključaka i zahtjeva današnje izvještajne skupštine Saveza udruženja penzionera ZDK. Pored navedenog, Savez ima još nekoliko zaključaka i zahtjeva koji će biti dostavljeni Vladi FBIH na razmatranje.

-Izmjene Zakona PIO/MIO koji su vezani za redovno i vanredno usklađivanje penzija naš su prvi zahtjev. Povećanjem penzija u visini od 1,55 posto Vlada nas je ponizila. Mi smo se odlučili da se borimo za svoja prava kako bi do kraja godine imali vanredno povećanje. Nismo odustali od zahtjeva za povećanje penzija od 10 posto na decembarsku penziju što znači da nam Vlada duguje još 3,5 posto. Do tih povećanja tražimo jednokratnu pomoć. Za penzionere koji imaju penziju do 1.000 KM pomoć od 200 KM, a one koji imaju penziju veću od 1.000 KM pomoć u visini od 100 KM, istakao je Mustafa Trakić, predsj, Saveza udruženja penzionera ZDK.

-Penzionere u FBIH danas muče tri osnovna problema. Iznos penzije, socijalna i zdravstvena zaštita. Ako poredite šta je važnije, da li penzija ili zdravstvena zaštita obzirom na životnu dob i zdravstveno stanje, oboje je podjednako bitno, istakao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBIH.

Ukoliko Vlada FBIH ne udovolji zahtjevima penzionera koji će biti razmatrani na zasjedanju u Sarajevu, oni će svoja prava tražiti na ulici, masovnim protestima.

-Ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima penzioneri će izaći na proteste i na ulicama se boriti za svoja prava, istakao je Trakić.

Pomoćnik  federalnog ministra za rad i socijalnu politiku koji je došao kako bi podržao rad Skupšine istakao je da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati da li će i kada doći do izmjena i dopuna Zakona o PIO-u ali da će resorno ministarstvo raditi na iznalaženju zajedničkih rješenja.

-Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati da li će doći do izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO-u prema zahtjevima penzionerskih udruženja, pogotovo što njihov zahtjev, nije pravno formulisan. Mi ćemo bez sumnje nastaviti razgovarati te tražiti zajednička rješenja na obostrano zadovoljstvo, istakao Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike.

I ova Skupština penzionera kojoj su prisutvovali predsjednici i predstavnici Udruženja penzionera ZDK bila je prilika da svako od njih iznese problematiku i poteškoće sa kojima se njihovi članovi susreću. Obzirom na težak meterijalni položaj i uglavnom lošu zdravstvenu zaštitu osoba treće životne dobi, osim redovnih ovoj populaciji neophodna su i vanredna povećanja penzija te kontinuirana podrška i pomoć nadležnih institucija.