Connect with us

KAKANJ

Planirana izgradnja novih i rekonstrukcija nekoliko postojećih šehidskih spomen-obilježja u Kaknju

07.02.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U protekle dvije decenije na području općine Kakanj izgrađeno je više od 40 šehidskih spomen-obilježja s ciljem očuvanja sjećanja na 287 kakanjskih sinova, koji su dali svoje živote za odbranu domovine od agresije. Spomen-obilježja su izgrađena na inicijativu Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, kao i kakanjskih MZ, te finansijsku podršku Općine Kakanj i ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Kakanjci su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 92. do 95. godine. Po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu stali su na branik domovine ne žaleći svoje živote. Njihova imena, uklesana na više od 40 spomen-obilježja na području općine Kakanj, predstavljaju spomen, ali i trajni podsjetnik i opomenu da nikada ne smijemo zaboraviti njihov doprinos u odbrani domovine. Trenutno se na području općine Kakanj vrše radovi na izgradnji nekoliko novih šehidskih spomen-obilježja.

– Vrše se intenzivni radovi na izgradnji šehidskih spomen-obilježja u Brnju, Brnjicu i Čobama, a na Bištranima je spomen-obilježje nedavno otvoreno. Nadam se da će u 2023. ili 2024. godini biti završena izgradnja ovih spomen obilježja i da će biti u funkciji našim građanima – istakao je Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj.

Inače, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca učestvuje u realizaciji ovih projekata u saradnji sa Općinom Kakanj, ministarstvom za boračka pitanja ZDK, te mjesnim zajednicama. Nerijetko su inicijatori izgradnje šehidskih obilježja i mještani i komšije šehida i poginulih boraca. Budući da su pojedina šehidska spomen-obilježja izgrađena prije više od 20 godina Općina Kakanj i Zavod za planiranje i izgradnju sačinili su izvještaj o stanju spomen obilježja , na osnovu kojeg će se planirati neophodne rekonstrukcije i uređenja.

– Određena šehidska spomen obilježja zahtijavaju manju rekonstrukciju, dok je neka od njih neophodno i potpuno rekonstruisat. Tako da imamo i taj dokument koji nam je polazište za djelovanje u narednom periodu. Ono što ćemo prvo planirati kada se radi o šehidskim spomen-obilježjima, to je Most šehida, koji je zahtjeva jednu veću rekonstrukciju – dodao je Edin Aliefendnić, pomoćnik općinskog načelnika.

Pored izgradnje šehidskih spomen obilježja kojima se čuva trajno sjećanje na šehide, na području općine Kakanj brojim programima i aktivnostima obilježavaju se najznačajniji datumi iz perioda 1992. – 1995. godina. Na taj način se evociraju uspomene iz perioda agresije i odaje počast šehidima koji su najzaslužniji za slobodu koju imamo danas.

Continue Reading