Connect with us

KAKANJ

U Kaknju promovisana zbirka poezije „Mramorje: govor bosanskih duša“

07.02.2023.
ntvic.ba (A.T.)

U Kaknju je upriličena promocija zbirke poezije „Mramorje: govor bosanskih duša“ autora Senada Pašića. Tematika pjesama je srednji vijek, a u ovoj zbirci stećci predstavljaju simbol zajedništva svih naroda koji su živjeli na bosanskohercegovačkim prostorima.

Zeničanin, Senad Pašić, zaljubljenik je u pisanu riječ još od najranije mladosti, te je nakon višegodišnjeg  razmišljanja, odlučio napisati svoj pjesnički prvijenac „Mramorje: govor bosanskih duša. Nakon što je prošle godine promovisana u Zenici, ova knjiga predstavljena je i kakanjskoj publici. Inače, ova knjiga je svojevrstan prikaz bosanskih simbola i zajedništva.

Naime, autor u njoj opipava mramorje, osluškuje tišinu koja traje kroz stoljeća, te izostavlja pjesnički subjekt, ali isto tako nema niti jednog toponima kao ni naziva za bilo koju formu ljudske pripadnosti.

– U mojoj knjizi nema ni jednog toponima, kao ni ličnog imena, također nema ni konfesionalne opredijeljenosti. Dakle, moja knjiga je očišćena od svih opredjeljenja. U ovoj knjizi nastojao sam dati odgovor na to, kako da bosanskohercegovački narodi žive u istinskom zajedništvu – istakao je Senad Pašić, autor knjige „Mramorje: govor bosanskih duša“.

Kako su kazali promotori, ova knjiga je rezultat dugogodišnjeg bavljenja književnošću autora Pašića, koji je pokazao veliku posvećenost, ali i požrtvovanje, te je za tri godine uspio napisati knjigu „Mramorje: govor bosanskih duša“.

 – Ovdje je riječ o jednoj knjizi poezije, koja bih se najprije mogla dovesti u vezu sa baštinom Maka Dizdara kao pjesnika – naglasio je Željko Grahovac, promotor knjige „Mramorje: govor bosanskih duša“.

Zbirka poezije „Mramorje: govor bosanskih duša” je i refleksija pokušaja autorovog nastojanja da slušamo ono što su nam naši preci poručivali. Kada je riječ o samom nazivu knjige, mramorje je naziv za nekoliko nekropola stećaka od kojih je najpoznatija ona u mjestu Perućac, unutar Nacionalnog parka Tara.

Continue Reading