Connect with us

KAKANJ

Namjenska sredstva prikupljena od naknada za vatrogastvo ove godine iznose 53.000 KM, planirana nabavka novih vozila i opreme za kakanjske vatrogasce

03.02.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Program rasporeda i utroška planiranih sredstava od naknada za vatrogastvo u 2023. godini usvojen je na januarskoj sjednici OV Kakanj. Programom je planira nabavka potrebne vatrogasne i tehničke opreme, kao i stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca. Također, planirana su sredstva za investicionu izgradnju, opremanje i održavanje objekata za potrebe vatrogasne jedinice za 2023. godinu.

Namjenska sredstva prikupljena od naknada za vatrogastvo ove godine iznose 53.000 KM. Sredstva su namijenjena za jačanje Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, nabavku zaštitne opreme i specijalnih odijela, te neophodnih tehničkih sredstava. Inače, PVJ Kakanj jedina je specijalizovana jedinca CZ Kakanj koja, pored požara, interveniše i u slučaju drugih prirodnih nesreća. 

– U ovoj godini planirali smo nabavku zaštitnih uniformi i tehničkih sredstva za vatrogasce. Imamo u planu i nabavku dva nova namjenska vozila za vatrogasnu jedinicu, od kojih bi jedno bilo pogodno za brze intervencije, posebno u proljetnim požarima. Drugo je kombi vozilo sa devet sjedećih mjesta koje će služiti za prijevoz službenika vatrogasne jedinice, ali i kao ispomoć svim drugim strukturama civilne zaštite – izjavio je Nurudin Hrusto, šef Službe CZ Općine Kakanj.

Realizacijom Program rasporeda i utroška sredstava od naknada za vatrogastvo u 2023. godini nastavlja se kontinuirano ulaganje u strukture civilne zaštite na području općine Kakanj, koje su, kako navode u Službi CZ, spremne da djeluju u oblasti zaštite i spašavanja.

– Iz godine u godinu radimo na razvijanju i opremanju struktura civilne zaštite. Nedostatak u zaštiti i spašavanju je nereagovanje onih institucija koje trebaju da nas brane od poplava i drugih nesreća, a mi smo spremni da radimo svoj dio na zaštiti i spašavanju – naglašava Hrusto.

Ove je godine pored nabavke neophodne tehničke opreme planirano i stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca. Također planirana su sredstva za investicionu izgradnju, opremanje i održavanje objekata za potrebe vatrogasne jedinice za 2023. godinu.

Continue Reading