Connect with us

KAKANJ

MUP ZDK: Saopštenje za javnost

02.02.,2023.
ntvic.ba

Lice D.B. iz Kaknja, lišeno slobode zbog izvršenja krivičnih djela “Povreda mira pokojnika”

Dana 29.01.2023. godine, u 10.00 sati, dežurnoj službi Policijske stanice Kakanj, prijavljeno je izvršenje krivičnog djela “Povreda mira pokojnika”, izvršenog u vremenskom periodu od 22.01.2023. godine do 29.01.2023. godine, tako što je na katoličkom groblju, koje se nalazi u mjestu Čatići, sa šest nadgrobnih spomenika skinuto i otuđeno 11 mesinganih prstenova namijenjenih za podizanje nadgrobnih ploča.

Nakon uviđaja, policijski službenici Policijske stanice Kakanj su nastavili rad na dokumentovanju i rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela te su operativnim radom došli do  informacija da se u vezu sa izvršenjem može dovesti lice D.B. (1983.) iz  Kaknja. 

Dana 29.01.2023. odine, u 15.30 sati, na adresi stanovanja, osumnjičeni je pronađen i lišen slobode. Zavedenom kriminalističkom obradom, osumnjičeni je u potpunosti priznao  izvršenje predmetnog  krivičnog  djela, dok su otuđeni predmeti pronađeni na Otkupnoj stanici sekundarnih sirovina u Kaknju, vlasništvo D.F. iz Kaknja.

Pored navedenog, prilikom kriminalističke obrade nad osumnjičenim, istražitelji Policijske stanice Kakanj su došli do relevantnih podataka koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je isti počinio još tri krivična djela “Povreda mira pokojnika”, izvršena na području općine Kakanj, u ranijem  periodu  i to:

  • Dana 14.08.2022. godine u mjestu Crnač, na mjesnom katoličkom groblju sa nadgrobnih spomenika kojom prilikom je izvršena krađa sedam križeva od mesinga;
  • Dana 15.09.2022. godine u mjestu Grmače, na mjesnom katoličkom groblju, gdje je izvršena krađa predmeta od obojenih metala sa više nadgrobnih spomenika;
  • Dana 01.10.2022. godine, na katoličkom groblju u mjestu Brnj, gdje su sa šest nadgrobnih spomenika otuđeni ukrasi i vjerska obilježja od mesinga.

Policijski službenici Policijske Kakanj nastavljaju rad na kompletiranju predmeta nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima “Povreda mira pokojnika” iz člana 379. KZ F BiH, protiv osumnjičenog lica.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Continue Reading