Connect with us

KAKANJ

Počela je nova školska godina, u kakanjskim školama upriličeni prigodni programi dobrodošlice za prvačiće

01.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U svim osnovnim školama na području općine Kakanj danas je upriličen svečani prijem za učenike prvih razreda. Svečano je bilo i u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“. Učenici starijih razreda za njih su pripremili edukativno-zabavni program a dobrodošlicu prvačićima osim direktorice škole zaželio je načelnik Općine Kakanj.

U OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ prigodnim svečanim programom upriličen je prijem za učenike prvih razreda. U ovu školu upisan je 121 prvačić. Pred ovim veselim i razdraganim prvačićima je novo životno poglavlje i devetogodišnje obrazovanje kroz koje će se upoznati sa školskim obavezama, dobiti prve ocjene, steći nova prijateljstva i na kvalitetan način pripremiti se za srednju školu i nastavak obrazovanja, istakla je Senaila Selimović- dir. OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj.

-Nastava u školskoj 2023./2024 godini je počela danas, 01. septembra. U školske klupe sjelo je 938 učenika. Upisan je 121 prvačić. 103 prvačića raspoređeni su u pet odjeljenja centralne škole, devet prvačića u područnoj školi u Tršću, tri prvačića u Zagrađu i šest u područnoj školi Bijele Vode.  

Prvi dan škole bio je prilika i da načelnik Općine Kakanj obiđe centralne škole i kako prvačićima tako i svim ostalim učenicima poželi sretan početak nove školske godine. Općina Kakanj kroz sufinasiranje prevoza đaka, stipendije, besplatne udžbenike, infrastruktune radove na školskim objektima konstantno ulaže u odgojno-obrazovni proces. Načelnik Bajtarević istakao je i da su zajedno sa PS Kakanj poduzete sve mjere i radnje s ciljem povećanja sigurnosti u školama.

-U skladu da svojim mogućnostima mi ulažemo u obrazovanje i stvaramo preduslove da ta djeca, naši učenici sutra kada odrastu i završe osnovnu školu i krenu u srednju imaju stipendije, onda poslije toga i poticajne mjere. ZDK također ulaže u školstvo i u naše đake jer oni obezbijeđuju i prevoz za naše đake, Općina Kakanj za učenike srednjih škola. Imali smo i sastanak sa komandirom PS Kakanj i dogovorili da u narednom periodu ispred naše svake škole budu policijski službenici kako bi i na taj način uticali na sigurnost i bezbijednost naših učenika u školama, istakao je Mirnes Bajtarević-načelnik Općine Kakanj.

Iako se zadnjih godina bilježi blagi pad djece upisane u prve razrede ove godine situacija je nešto drugačija odnosno osjetno je blago povećanje učenika prvih razreda. Najviše učenika upisano je u gradskim školama dok je najmanje prvačića upisano u osnovnim školama „Omer Mušić“ Brežani i „Rešad Kadić“ Brnjic.

Continue Reading