Connect with us

KAKANJ

Počela realizacija druge faze radova na toplifikaciji MZ Povezice (VIDEO)

22.05.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Danas su počeli radovi na toplifikaciji MZ Povezice. Kroz realizaciju druge faze projekta toplifikacije ove MZ planirano je obuhvatiti područje od Autobuske stanice do prodajnog centra DSM. Ovaj značajni projekat finansiraju Općina Kakanj, JP Grijanje Kakanj, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Vlada FBiH.

Druga faza toplifikacije MZ Povezice podrazumijeva priključenje novih 40 korisnika na sistem daljinskog grijanja. To bi na ovom području trebalo znači gašenje 40 kućnih ložišta ili privatnih kotlovnica.

-Cilj nam je da pokušamo da u ovoj godini obezbijedimo sredstva i za drugu fazu tako da možemo uraditi sve tri podstanice koje su planirane. Ovim projektom definisane su dvije podstanice koje će 40 dimnjaka ugasiti. Imamo neke aplikacije koje smo planirali pa ćemo pokušati da obezbijedimo sredstva da i to završimo. Prije svega ovo je ekološki projekat koji nema alternativu kada je u pitanju sistem daljniskog grijanja, istakao je Mirnes Bajtarević-načelnik Općine Kakanj.

-Ukupna vrijednost projekta je oko 450.000 KM i finasiraju ga: Općina Kakanj, JP Grijanja, Fond za zaštitu okoliša i Vlada FBIH. Nakon protekle faze radova mještani koji su se priključili na sistem daljinskog grijanja kazali su da su „prodisali“ što govori koliko je ovaj projekat sa ekološkog aspekta značajan, istakao je Senad Bajrić- JP „Grijanje“ Kakanj.

Projektom toplifikacije u narednom periodu trebale bi biti obuhvaćene i druge mjesne zajednice na području općine Kakanj. Proširenje sistema daljinskog grijanja na prigradske MZ zavisi prije svega od finansijskih sredstava, obzirom da su za realizaciju ovog ekološki važnog projekta, neophodna višemilionska sredstva.

-Imamo jedan dio idejnog projekta ali ono što nas ograničava su finansijska sredstva i kapacitet postojećeg vrelovodnog sistema. Pokušat ćemo obezbijediti sredstva kako bi u narednom periodu toplifisicirali i ostala prigradska naselja, istakao je Bajtarević.

Proširenje mreže sistema daljinskog grijanja, porojekat je od izuzetne važnosti i u cilju smanjena broja kotlovnica i poboljšanja kvaliteta zraka u zimskom periodu na području općine Kakanj. Realizacija rekonstrukcije postojoćeg vrelovoda i toplifikacija novih mjesnih zajednica za JP Grijanje strateški je cilj, čija realizacija zavisi od pripremljenosti projektne dokumentacije i obezbjeđenja novčanih sredstava.

Continue Reading