Connect with us

KAKANJ

Smanjenje gramaže proizvoda, sve češća je pojava, poručuju iz Udruženja zaštite potrošača “Potrošač” općine Kakanj (VIDEO)

22.05.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Smanjenje gramaže proizvoda, sve češća je pojava kako u svijetu tako i kod nas. Na policama u trgovinama teško je pronaći proizvode kojima nije smanjena gramaža, dok je cijena ostala ista, poručuju iz Udruženja zaštite potrošača “Potrošač” općine Kakanj.

Svakodnevno svjedočimo trendu smanjenja gramaže određenih proizvoda čija cijena je ostala nepromijenjena ili ipak viša. Trend smanjenja gramaže aktuelan je posljednjih desetak godina, kada se krenulo u smanjenje gramaže slatkiša, pa tako smo npr. nekada kupovali čokolade od 100 g, a danas je ta gramaža smanjena na 80 pa čak i 70 grama, a cijene su ostale iste. Smanjena je gramaža i kod pojedinih proizvoda osnovnih životnih namirnica, kao što su šećer i riža. Ovakva pojava naziva se “šrinkflacija”.

-To predstavlja smanjenje gramaže ili količine proizvoda po istoj cijeni, nešto što je bilo 1 kg sad je 800 g a cijena je ostala ista. Znamo da smo nekada kupovali čokolade od 100 g, međutim danas je ta gramaža znatno smanjena. Isto tako često nailazimo na pakovanja riže i šećera, gdje je pakovanje ostalo isto ali je gramaža smanjena, istakla je za NTV IC Kakanj Ferida Kulović predsj. Udruženja za zaštitu potrošača “Potrošač” Kakanj.

Šrinkflacija nije  prisutna samo u prehrambenoj industriji već potrošači isto primjećuju i u farmaceutskoj. U kutijama lijekova i suplemenata više se ne nalazi isti broj tableta kao ranije.

-Pakovanje lijekova su sada po 28 komada, što znači da potrošačima to nije dovoljno za jedan mjesec. Većina ljudi ima visok pritisak i uglavnom se radi o takvim lijekovima, jer proizvođači gledaju šta najviše ide na tržištu i sa tim se robama manipuliše, istakla je Kulović.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača poručuju kako se svakodnevno susrećemo sa novim poskupljenjima, te savjetuju građanima da prilikom kupovine obrate pažnju na gramažu i cijenu proizvoda. Napominju da za smanjenje gramaže proizvoda nisu odgovorni trgovci, nego proizvođači koji nerijetko koriste i jeftinije sastojke, zbog kojih se smanjuje kvaliteta proizvoda.

-Prilikom kupovine gledati obavezno koliko je gramaža, jer po istoj cijeni potrošači dobiju manju količinu proizvoda. Što se tiče zakona tu ne možemo ništa, ne možemo krivit ni trgovce, stvar je do proizvođača koji pakuju proizvode, izjavila predsj. Udruženja za zaštitu potrošača “Potrošač” Kakanj.

Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramaže uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu. Potrošači često nisu ni svjesni da je došlo do promjene količine, dok proizvod ne donesu kući, jer većina proizvođača ostavlja identično pakovanje na koje su kupci navikli. U Federaciji BiH se sada donosi novi zakon o trgovini te iz Udruženja za zaštitu potrošača očekuju da se u okviru tog zakona posveti pažnja ovakvim pojavama. Dom naroda Federalnog parlamenta nedavno je usvojio izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi kazni za prekršitelje odredbi ovog Zakona, što će dodatno zaštititi potrošače od nekontrolisanog rasta cijena.

Continue Reading