Connect with us

KAKANJ

U džematu Hodžići u toku realizacija nekoliko projekata (VIDEO)

22.05.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj postoji oko 30 džemata u kojima se nesmetano odvija vjerski život. Među njima je i džemat Hodžići, koji broji oko 600 članova. U ovom mjestu vjerski život se odvija u skladu s potrebama džematlija.

Džemat Hodžići, koji pripada mjesnoj zajednici Krševac, sastoji se od naselja Hodžići, Podborje, Turalići i Krševac. Broji oko 600 članova, što ga čini jednim od brojnijih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj. Osim džamije u Hodžićima u ovom džematu postoje i tri Mesdžida u kojima se povremeno izvršavaju vjerske aktivnosti.

-U našoj centralnoj džamiji u Hodžićima klanja se džuma namaz, dok za vrijeme ramazana, softe dolaze iz raznih Medresa, te se tada klanjaju svi namazi u našim Medžidima u Krševcu, Podborju i Turalićima, kazao je za NTV IC Maid ef. Šahman, imam džemata Hodžići.

U Mesdžidu u Krševcu u toku su intenzivni radovi u unutrašnjem dijelu ovog vjerskog objekta. Naime, radi se o poslovima koji obuhvataju zagrijavanje prostora, kako bi džematlije imale bolje uslove tokom boravka u džamiji.

-Što se tiče izgradnje, trenutno se u Mesdžidu Krševac vrši adaptacija i postavljanje grijanja. Također u Selu Turalići se ovih dana završava izgradnja hajr česme, dodao je imam Šahman.

Ovom prilikom mi smo posjetili i džemat Varaliće koji broji više od 100 članova. Usljed migracije stanovništva na cijelom području Brnjica pa tako i u ovom mjestu, manji je broj mještana nego prethodnih godina. Samim tim je manji broj i djece koja pohađaju mektepsku nastavu.

-Džemat Varalići je nastao osamdesetih godina prošlog stoljeća izdvajanjem iz džemata Brnjic. Međutim, zbog migracije stanovništva, trenutno je ovaj džemat manji i zbog toga nemamo stalnog imama. Ipak vjerski život se odvija nesmetano, imamo džumu namaz, ali i vjersku pouku koju pohađa 13 djece. Što se tiče infrastrukture, 2017. godine smo izgradili minaret, istakao je za NTV IC Tahir Gačić, blagajnik džemata Varalići.

Iako je dio stanovništva odselio sa ovog prostora, ljudi koji žive ovdje ne gube nadu, te čine sve što mogu, kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedili što kvalitetnije uslove za život.

Continue Reading