Connect with us

KAKANJ

Počelo evidentiranje djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2023/2024. godini

18.12.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U osnovnim škola u ZDK počelo je evidentiranje djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2023/2024. godini. Cilj ovog programa je da se djeca pripreme za redovno školovanje, steknu radne navike te da se socijalizuju. Djeca koja već pohađaju Ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, nisu dužna učestvovati u ovom programu.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školskoj 2023/2024. godini namijenjen je djeci koja će do 1. marta 2024. godine navršiti pet godina i šest mjeseci života i koja nisu pohađala neku od predškolskih ustanova. Roditelji, odnosno staratelji trebaju evidentirati svoje dijete u školu koju će ono pohađati te za to nije potrebno prisustvo djece, niti prilaganje bilo kakve dokumentacije.

-Za realizaciju Programa zadužene sus ve predškolske ustanove na području ZDK i osnovne škole tamo gdje tih predškolskih ustanova nema. Mi smo 08. decembra ove godine dobili dopis Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da se počinje sa evidentiranjem potencijalnih polaznika pomenutog Programa koji je počeo 12. i trajat će do 22. decembra. U cilju zaštite zdravlja polaznika resorno ministartvo je dalo preporuke da se djeca ne dovode u škole, nego da to za njih mogu uraditi njihovi roditelji/staratelji, istakao je Fikret Kurtović, predsj. Aktiva direktora osnovnih škola ZDK.

Cilj Programa je da djeca u periodu trajanja programa počnu razvijati radne navike, da se upoznaju sa školskim obavezama te da se socijalizuju. Sve su ovo projekti koji dopunjavaju redovan odgojno obrazovni proces koji se provodi u obrazovnim ustanovama i zahvaljujući kojima će naši najmlađi sugrađani, spremnije dočekati svoje prve školske dane. Efekti Programa predškolskog odgoja i obrazovanja posebno su vidljivi u ruralnim sredinama.

-Mi konkretno to ovdje u ovom području možemo osjetiti jer predškolski odgoj ima svoj efekat. U gradskim sredinama je to malo manje izraženo obzirom da djeca idu u vrtiće. Znači, djeca već u prvi razred kad krenu imaju ta osnovna i bitna saznanja i spoznaju škole i učitelja, usvojenu radnu naviku i pravila ponašanja, istakao je Kutović.

O ljekarskom pregledu kao i potrebnoj dokumentaciji, te realizaciji Programa koji bi trebao početi 02.marta naredne godine, roditelji/staratelji će biti obaviješteni putem sredstava javnog informisanja i obavještenja istaknutih na školi u kojoj su djeca evidentirana.

Continue Reading