Connect with us

KAKANJ

Počinje upis u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovu školu

06.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Upis u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovu školu u školskoj 2023/2024. godini u JU „ Mladost „ Kakanj počeo je danas i trajat će do 09. februara 2024. godine. Cilj ovog programa je da se djeca pripreme za redovno školovanje, steknu radne navike, ali i da se socijalizuju. Djeca koja već pohađaju Ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje nisu dužna učestvovati u ovom programu.

Realizacija  programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu na području općine Kakanj odvijat će se u javnim i privatnim predškolskim ustanovama. Program se odnosi isključivo na djecu koja u ovoj školskoj godini nisu pohađala neku od predškolskih ustanova. Prema evidenciji JU za predškolski odgoj „Mladost“ Kakanj u ovoj ustanovi kroz istoimeni program proći će oko 150 učenika.

-Ove godine obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja mi realizujemo u tri škole i to: OŠ„Hamdija Kreševljaković“, „15.april“, i OŠ „Ahmed Muradbegović“ Donji Kakanj. U našoj ustanovi će se realizovati program za OŠ „Hamdija Kreševljaković“ i to u četiri odgojne grupe sa kojima će raditi dva realizatora, istakla je Azra Čišija, dir. JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj.

Cilj programa je da budući prvačići u periodu od 3 mjeseca počnu razvijati radne navike, da se upoznaju sa redovnim školskim obavezama ali i da se adaptiraju na novi prostor.

-Ono što mogu reći da je cilj ovog programa adaptacija djece na novu sredinu i socijalizacija djece. Mnogo je prednosti koje ovaj program ima, istakla je Čišija.

Početak realizacije programa planiran je za 4. mart 2024. godine. Detaljnije informacije o mjestu upisa i mjestu realizacije istoimenog programa , kao i potrebnoj dokumentaciji za upis, roditelji mogu pronaći  na oglasnim pločama osnovnih škola i pomenutih predškolskih ustanova. Na kraju, važno je reči da su ovo projekti koji dopunjavaju redovan odgojno obrazovni process koji se provodi u predškolskim ustanovama i zahvaljujuči kojima će naši najmlađi sugrađani spremnije dočekati svoje prve školske dane.

Continue Reading