Connect with us

KAKANJ

Proizvodnja u plastenicima ne prestaje ni tokom zimskog perioda

06.02.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Plastenička proizvodnja je jedna od najzahtjevnijih vidova poljoprivredne proizvodnje. Proizvođači koji se aktivno bave proizvodnjom povrća u plastenicima i tokom zimskog perioda imaju mnogo posla. To nam je potvrdio i kakanjac Elzudin Mašić, koji se već nekoliko godina bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Proizvodnja povrća u plastencima zahtijeva mnogo truda i rada ali i posvećenosti. Ovo je vrijeme kada se u plastenicima uzgajaju špinat, salata i luk. Za kvalitetnu plasteničku proizvodnju važno je da svaki proizvođač vodi računa o tome, da u svom plasteniku kontinuirano proizvodi različite poljoprivredne kulture.

-Sije se luk, špinat, salata, špinatu je ove godine dobra cijena, luk je skup. Moj savjet svim proizvođačima je samo da ne drže prazan plastenik, jer šta god da se posije, to će se isplatit. Također, najbitnije je da imaš dobru vodu za plastenik, kazao je za NTV IC Elzudin Mašić, poljoprivredni proizvođač.

Tokom zimskog perioda, vrše se intenzivne pripreme za proljetnu sjetvu, kako bi se na vrijeme zasadile različite poljoprivredne kulture. Samim tim, veoma je važno da svaki poljoprivredni proizvođač obezbijedi i adekvatan sjemenski materijal.

-Ja već proizvodim rasad za sebe, treba mi oko dvadeset hiljada rasada. Što se tiče ostalih priprema, pripremam đubrivo, navodnjavanje, uglavnom ima posla do proljeća, dodao je Mašić.

Kada je riječ o prošloj godini i rezultatima ostvarenim u plasteničkoj proizvodnjii, Mašić ističe da je ipak zadovoljan, bez obzira na određene probleme koji su pratili proizvođače tokom ljetnog perioda.

-Bile su visoke temperature, tako da sam se morao malo više posvetiti zalijevanju biljaka, uglavnom dobro je, zaključio je Mašić.

Uzgoj biljaka u zaštićenim prostorima omogućava proizvodnju tokom cijele godine, što povećava ekonomičnost i profitabilnost. Za ostvarivanje dobrih rezultata u proizvodnji neophodno je izvršiti dezinfekciju zaštićenog prostora barem jedanput godišnje i to na kraju vegetacije, odnosno nakon čišćenja prostora i u rano proljeće prije proizvodnog ciklusa.

U zaštićenim prostorima obavezan je uzgoj u plodoredu koji predstavlja prostornu i vremensku izmjenu uzgajanih kultura na određenoj površini. Između ponovljenog uzgoja na istoj površini, trebalo bi proći barem tri godine, a valja izbjegavati i uzgoj povrtnih kultura iz iste porodice, jedne za drugom.

Continue Reading