Connect with us

KAKANJ

Podnesena inicijativa da se dio područja močvare Bistrik proglasi javnim interesom

18.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Predsjedavajući OV Kakanj Slaven Katičić je na posljednoj sjednici OV podnio inicijativu koja se odnosi na  korištenje privatnog zemljišta na kojem se nalazi vještačko jezero Bistrik u MZ Haljinići. Inicijativom se traži da se jedan dio područja ovog područja proglasi javnim interesom. Cilj inicijative je da se zaustavi svakodnevna uzurpacija i uništavanje privatne imovine na ovom lokalitetu, ali i zaštiti ovo prirodno blago općine Kakanj.

Močvara “Bistrik” značajno je prirodno bogatstvo naše općine u kojem svoje mjesto za život i odmor nalazi više od 200 vrsta ptica selica koje koriste jadranski migratorni put. Upravo zbog činjenice da je ovo područje izolovano od gradske buke, ovo prirodno blago mjesto je i za okupljanje velikog broja posjetilaca. Među njima su, pored ljubitelja prirode, i nesavjesni pojedinci koji ne vode računa o tome da je močvara Bistrik dom za mnoge vrste životinja, ali i da se radi o privatnoj imovini. Upravo zbog toga predsjedavajući OV je podnio inicijativu da se područje jezera odnosno močvare Bistrik pravno reguliše i da se zaustavi uzurpacija i uništavanje privatnih posjeda.

-Ja sam tražio da se Općina Kakanj očituje o problemu korištenja zemljišta na kojem je nastalo vještačko jezero. Ovo je samo mali dio naselja Bistrik u sastavu mjesne zajednice Haljinići i mi smo svjesni da je to dugogodišnji problem koji je prisutan na prostoru općine Kakanj. Iako je to mjesto proglašeno zaštićenim područjem i evidentirano je prisustvo velikog broja ptica, zaboravljamo jednu bitnu činjecu a to je da se ovdje radi o privatnoj imovini i da se godinama unazad vlasnicima te zemlje nanosi šteta, u izjavi za NTV IC Kakanj istakao je Slaven Katičić, predsjedavajući OV Kakanj.

Katićić dodaje da Općina Kakanj u dokumentima razvoja i promocije turizma često ističe ovo područje, te incijativom traži da se jedan dio močvare Bistrik proglasi javnim interesom i da na upravljanje i korištenje relevantnim intitucijama.

-Općina Kakanj je u svojim brojnim dokumentima razvoja spominjala to područje ali nikada nisu poduzete konkretne aktivnosti. Ja sam smatrao da je konačno vrijeme da se to riješi. Imam podršku od vlasnika ovih zemljišta i oni su me zamolili da podnesem ovu inicijativu. Tražimo da se izuzme jedan dio tog područja, da se ograniči i proglasi javni interes i da se to da na upravljanje Općini, JU KSC ili možda turističkom uredu ako dođe do toga, istakao je Katičić.

Isto mišljenje dijeli i predsjednik Savjeta MZ Haljinići koji podržava pomenutu inicijativu i ističe da se najviše posjetilaca ovdje okuplja u dane vikenda. Nažalost, među njima je jako veliki broj onih koji ne poštuju prirodu i iza sebe ostavljaju smeće i drugi otpad i tako već godinama.

-Podržavam sve inicijative koje su za dobrobit i mjesne zajednice ali i lokalne zajednice. Zaista imamo problem sa nesavjesnim pojedincima koji narušavaju red. Najviše je to izraženo u dane vikenda, pojedinci ostavljaju smeće, automobilima dolaze do jezera, jednostavno rade neprimjerene stvari, istako je Marjan Mijačević, predsj. Savjeta MZ Haljinići.

Prihvatanjem ove inicijative stvorili bi se preduslovi za uvrštavanje močvare Bistrik na listu turističkih potencijala općine Kakanj i uređenje i zaštitu ovog područja.