Connect with us

KULTURA

Pokrenute aktivnosti na osnivanju javne ustanove za turizam s ciljem promocije turističkih potencijala Kaknja

18.09.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Općina Kakanj je prepoznatljiva industrijska sredina. Međutim ova lokalna zajednica ima i mnogo turističkih potencijala koji do sada nisu bili adekvatno iskorišteni ili prepoznati. Upravo zato je aktuelizirana priča o osnivanju JU za turizam koja bi za cilj imala Kakanj predstaviti u jednom drugačijem svjetlu-onom turističkom.

Općina Kakanj prepoznatljiva je po RMU, Termoelektrani, Tvornici Cementa – industriji. Međutim, na području naše lokalne zajednice nalazi se i svjedoci bogate kulturno-historijske baštine koji svjedoče i čuvaju bosansku tradiciju, kulturu i običaje. Tu su i prirodnje ljepote općine Kakanj poput Ponijera, močvare Bistrik i mnogih drugih turističkih potencijala. Sve to treba promovisati i pokazati lokacije, mjesta, objekte, znamentosti koje jesu turistički potencijal, a upravo je takva promocija važna i Općini Kakanj.

-Javna ustanova, odgovorno tvrdim, je za promociju turističkog potencijala prijeko potrebna našem gradu obzirom na sve historijske spomenike koji postoje na području općine Kakanj. Tu mislim na kraljevske dvore, Kraljevu Sutjesku, najstariju džamiju, Dusperovu kuću, a onda i na prirodne ljepote – Ponijeri, Tajan, Bočica. Sve to trebamo iskoristiti, ali na jedan sistemski organizovan način kako bi postali, uslovno rečeno, jedan od habova Sarajevu koje je blizu nas, naš geografski položaj nam daje puno više mogućnosti za razvijanje turističke ponude. Nemojmo zaboraviti ni to da smo jedino skijalište na području ZDK kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U svaki posao nepohodno je uložiti trud koji mora biti kontinuiran, pa je baš zato važno da zahtjevni posao promocije turističkog potencijala preuzme neko kome će to biti osnovna djelatnost. Za promociju kakanjske turističke ponude trebala bi se pobrinuti JU za turizam koja je u fazi osnivanja.

-Mi veliki potencijal već godinama vidimo u turizmu. S tim ciljem zahvaljujući Zakonu o turizmu koji je donešen na području ZDK mi smo ove godine inicirali prema OV da idemo u osnivanje JU koja će se baviti razvojem turizma i turističkog potencijala na području općine Kakanj. Na prošloj, julskoj sjednici OV Kakanj imali smo usvajanje elaborata o opravdanosti osnivanja JU koji je radio univerzitetski profesor Alem Merdić i on je od strane općinskih vijećnika usvojen. Naš je zadatak da pripremimo svu dokumentaciju za njeno osnivanje. Mi radimo na tome i u narednim sjednicama OV Kakanj, a ja očekujem do kraja ove godine, imat ćemo sve kompletirano, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općina Kakanj.

Uz epitete rudarski i industrijski, cilj naše lokalne zajednice je da stoji i epitet turistički Kakanj. Stoga je važno pokazati sve ono što možemo ponuditi domaćim i stranim turistima koji će doći na područje općine Kakanj, ostati tu i nekoliko dana i ponovo se vratiti, kazao je načelnik Općine, koji vjeruje da geografski položaj ovog malog grada pruža mnogo više mogućnosti od onih koje smo do sada pokazali.

Continue Reading