Connect with us

KULTURA

Vrijedne ruke bosanske – Porodica Zubić godinama njeguje tradiciju obućarskog zanata

21.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

https://www.youtube.com/watch?v=B8Hc3zwA7Q4

Obućarstvo je tradicionalni stari zanat koji je u davna vremena bio značajno zastupljen u našim gradovima i čaršijama. Usljed razvoja tehnike i tehnologije i ovaj kao i drugi zanati sve više pada u zaborav. Međutim, još uvijek ima obućara koji nastoje sačuvati tradiciju ovog zanata.

Upravo jednu takvu priču donosimo iz Visokog. Naime, prije nekoliko godina Nihad Zubić je osnovao tradicionalni obrt “Sehara” u kojem je počeo izrađivati isključivo ženske papuče od kože i krzna, različitih modela i ukrasa.

– Negdje osamdesetih godina prošlog stoljeća, ovaj posao je započeo moj otac, a mi djeca smo pomagali. Prije nekoliko godina smo osnovali tradicionalni obrt „Sehara“ u kojem radimo isključivo ženske papuče u nekoliko različiih modela, koje smo usavršili i zadovoljni smo. Sve radimo po želji kupaca, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i regiona i svijeta, kazao je Nihad Zubić vlasnik tradicionalnog obrta “ Sehara“.

Da bih se uradio jedan par papuča na kvalitetan način, potrebnu su određene vještine i znanje, te preciznost i tačnost.

– Nije komplikovano, ali ipak ima posla oko izrade jednog para papuča. To je jedan proces, ali otprilike, za tri sata je gotov jedan par, istakao je Zubić.

Dodaje da mu nije bilo jednostavno naučiti ovaj zanat koji zahtijeva mnogo truda i rada, ali prije svega volje i požrtvovanosti.

– Ja sam ocu pomagao u ovom poslu, dok nisam postepeno napredovao i počeo raditi samostalno. Trebalo mi je mnogo vremena da savladam sve vještine ovog zanata, zaključio je na kraju Zubić.

Papuče su sinonim za kulturu stanovanja koja se na ovim prostorima njeguje još od dolaska Osmanlija u Bosnu. Papudžije se u defterima prvi put spominju 1530. godine i tu se vidi da su zastupljeni u neznatnom broju, ali već od polovine 16. stoljeća broj ovih zanatlija je veoma narastao.

Iako je ovaj zanat u današnjem vremenu manje zastupljen nego u prošlosti, još uvijek ima onih koji se bave izradom tradicionalne obuće, čuvajući ovaj zanat od izumiranja. Zahvaljujući porodici Zubić iz Visokog, ručno rađene, tradicionalne papuče još dugo će biti prisutne na našim prostorima.

Continue Reading