Connect with us

KAKANJ

Pored nedostatka radne snage u proizvodnji u kakanjskom rudniku ostvareno 90 posto zacrtanog plana

21.12.2023.
ntvic.ba (I. Š.)

Sindikat RMU Kakanj, uz sve izazove sa kojima se suočava rudarski sektor u BiH, kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada i cjelokupnog poslovnog ambijenta u kojem rudari, a posebno jamski radnici, svakodnevno zarađuju svoj hljeb sa sedam kora.

Pored praznične euforije, rudari u mjesecu decembru svake godine emotivno dočekuju i svoj, kako su nam kazali najvažniji dan, Dan rudara. Svaki 21. decembar prilika je za sumiranje rezultata ostvarenih tokom godine na izmaku, ali i sagledavanje sveukupne situacije u oblasti rudarstva.

– Što se tiče protekle godine u rudniku Kakanj mi možemo biti djelimično zadovoljni jer nismo imali povreda ni smrtnih slučajeva. Što se tiče stanja na terenu mi imamo manjak radne snage. Za pet godina je u RMU Kakanj primljeno pet radnika, a u penziju u prosjeku svake godine odlazi 80, 90 radnika. Dakle trpi proizvodnja ali ove godine imati ćemo otprilike 90 posto ostvarene proizvodnje. U RMU Kakanj nedostaje 200 radnika u proizvodnji i zbog toga i nismo ispunili plan proizvodnje kazao je za NTV IC Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata radnika RMU Kakanj

Danas na Dan rudara, kopači crnog zlata potpisat će novi kolektivni ugovor koji će im, poručuju sindikalisti, djelimično poboljšati njihov trenutni položaj.

– Izvršili smo neke izmjene u kolektivnom ugovoru gdje smo dobili neko povećanje po svakom radniku od 180 KM. To u ovom momentu i nije loše ali uslovi za rad jesu, a pored toga gorući problem je nedostatak radne snage, kazao je Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata radnika RMU Kakanj

Kakanjski rudnik danas je jedan od stabilnijih rudnika u Koncernu, ali budućnost rudarskog poziva i stabilnost energetskog sektora u BiH je neizvjesna.

Continue Reading