Connect with us

KAKANJ

Potražili smo odgovore na pitanja – hoće li se i na koji način pronalaziti nova, funkcionalnija saobraćajna riješenja u Kaknju?

04.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Specifična saobraćajna rješenja na području općine Kakanj na pojedinim mjestima predstavljaju opasnost po sve učesnike u saobraćaju. Nekoliko lokacija koje su, prvenstvno od strane vozača, okarakterisane kao „nelogične“ u posljednje vrijeme su mjesta na kojima se dešavaju nezgode. Potražili smo odgovore na pitanja hoće li se i na koji način pronalaziti nova funkcionalnija saobraćajna riješenja?

Raskrsnica u mjestu Čatići je dio regionalnog puta i ona je, po mišljenju vozača ali i struke, jako opasna. Uključenja i isključenja su rizična obzirom da nema odgovarajuće saobraćajne signalizacije. Prije nekoliko dana na ovom je mjestu došlo do saobraćajne nezgode i to nažalost, nije rijedak slučaj. Vozačima teretnih vozila saobraćaj na ovoj dionici dodatno je otežan.  

Problem te raskrsnice je što ona ima nezgodan mrtvi ugao. To se posebno odnosi na uključenje iz Visokog. Ogledalo koje je postavljeno na raskrsnici je beskorisno je jer ne pokazuje stvarnu udaljenost vozila i ono može pomoći samo kada je vrijeme lijepo. Dodatan problem je teretnim vozilima i idealno i prioritetno riješenje je izgradnja kružnog toka na ovom lokalitetu – kazao je Armin Bašić, instruktor vožnje.

Regionalne ceste spadaju u nadležnost Kantonalne direkcije za ceste, a hoće li oni kao nadležni organ imati sluha za ovaj i slične probleme ostaje da vidimo. Za sada je sve na apelima struke, koji predlažu izgradnju kružnog toka na ovom lokalitetu i na apelima predstavnika lokalne vlasti.

Kružni tok kod zgrade Suda i policijske stanice Kakanj u posljednje je vrijeme često predmet rasprave kada je u pitanju njegova svakodnevna upotreba. Funkcionalnost i sigurnost ovog kružnog toka je upitna pa je ohrabrujuća informacija da se razmatraju određena rješenja u cilju poboljšanja uslova sa saobraćanje na ovom dijelu glavne kakanjske saobraćajnice.

– Već su u pripremi određena riješenja kada je u pitanju rekonstrukcija kružnog toka kod zgrade Suda i Policijske stanice Kakanj. Prošle smo godine opredijelili sredstva i kupili kuću u neposrednoj blizini kružnog toka pa će se u narednom periodu raditi na projektnoj dokumentaciji kako bi se kružni tok prilagodio i učinio sigurnim za sve učesnike u saobraćaju – kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Pružni prelaz u mjestu Željeznička stanica također zahtijeva novo i funkcionalnije saobraćajno riješenje. Poseban problem je predstavlja za vozače koji dolaze iz pravca Dumanca.

– Vozila koja dolaze iz pravca Dumanca praktično ne vide spuštenu rampu. Ako svjetlosna signalizacija ne radi onda to svakako predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju i bilo bi važno potražiti neka alternativna riješenja za ovaj pružni prelaz – ističe Bašić.

Bilo da se radi o pružnim prelazima, raskrsnicama ili kružnim tokovima ono najbitnije za sve učesnike u saobracaju je sigurnost. Nadležnosti i prebacivanje odgovornosti s jednih na druge neće pomoći nikome pa je to ujedno i poruka za sve one koji trebaju brinuti sigurnosti u saobraćaju i koji učestvuju u kreiranju saobraćajnih rješenja i propisa.