Connect with us

KAKANJ

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba općine Kakanj održalo izvještajno-izbornu skupštinu     

03.04.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba Općine Kakanj održalo je izvještajno izbornu skupštinu, na kojoj je usvojen izvještaj o radu, finansijski izvještaj, te plan i program rada za 2023. godinu. Također, na skupštini je izabran i novi upravni odbor Udruženja.

Na skupštini Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba Općine Kakanj, razgovaralo se o mnogobrojnim problemima koji tište ovu populaciju. Jedan od osnovnih problema, smatraju u Udruženju, je nedostatak doktora specijaliste u kakanjskom dijaliznom centru.

Naime, od kako je dijalizni centar u Kaknju počeo sa radom prije tačno sedam godina, dijalizni pacijenti imali su redovnog doktora samo u prvoj godini rada ovog centra.

– I krajem 2021. godine imali smo doktora tri mjeseca koji je bio zadužen za rad u Dijaliznom centru Kakanj. Poseban smo problem imali u prošloj i pretprošloj godini, u kojoj smo imali samo 37 dolazaka doktora u jednu smjenu, a u prošloj godini još lošije, 22 puta je doktor dolazio – istakao je Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih osoba općine Kakanj.

S ciljem rješavanja ovog gorućeg problema, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba općine Kakanj, obratilo se menadžmentu Kantonalne Bolnice Zenica sa zahtjevom da im se obezbijedi najmanje jedanput sedmično doktor specijalista u Dijaliznom centru Kakanj. Međutim, problem još uvijek nije riješen, te su u ovom Udruženju odlučili zatražiti i pomoć od lokalne zajednice.

– Zamolit ćemo da se i oni uključe, jer mi svake godine šaljemo dopise i šefici dijalize i Kantonalnoj bolnici Zenica, ali se taj problem nažalost još nije riješio. Kako je bilo prošle godine, nastavljeno je i ove godine, naime imali smo samo tri puta dolazak doktora u dijalizni centar Kakanj za protekla tri mjeseca – dodao je Kadrić.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih osoba općine Kakanj i u ovoj godini će nastojati raditi na unaprijeđenju zdravstvenih usluga dijaliznih pacijenta s ciljem poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Continue Reading