Connect with us

KAKANJ

Vlastitim zalaganjem do boljeg životnog okruženja

03.04.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Učiniti mjesto u kojem živimo boljim, doprinijeti unaprjeđenju kvaliteta života u svojoj lokalnoj zajednci, trebala bi biti misija svakog pojedinca. To je misao kojom se cijeli život vodi Meho Lušija. Priču o njegovom cjeloživotnom angažmanu i doprinosu mjesnoj zajednici Dumanac i njegovom rodnom selu Desetnik donosimo u sljedećim redovima.

Sve je počelo ovdje u mjestu Desetnik. Uspomene iz osnovne i srednje škole vezuju ga za, kako kaže, najljepše selo i najljepši grad. Upravo ta ljubav prema zavičaju Mehu je zadužila da učini sve što je u njegovoj moći da doprinese i da svoje selo unaprijedi kroz realizaciju različitih projekata. Radio je i u zeničkoj Željezari, vojni rok služio je u drugoj državi, ali se uvijek vraćao u Desetnik gdje je osnovao porodicu i sebi napravio dom.

– Imam troje djece i šestero unučadi. Prije rata sam radio u Željezari. Za mjesnu zajednicu Dumanac i svoj Desetnik ništa mi nije teško. Predsjednik sam mjesne zajednice četvrti mandat – kazao je Meho Lušija.

Poslije ratnih devedesetih godina radno mjesto dobio je u Kaknju, kratko se bavio i politikom gdje je u općinskom Vijeću Kakanj bio vijećnik. Kroz svaki svoj angažman nastojao je biti društveno koristan. Uložio je mnogo truda, rada i kako se voli našaliti, znao je uložiti i novac kako bi se realizovao određeni projekat. Zbog takvog odnosa prema svome mjestu dobio je Zahvalnicu Općine Kakanj, Petnaestoaprilsko priznanje za 2021. godinu. Ne krije Meho da mu ta nagrada mnogo znači.

Dobio sam 2021. godine Petnaestoaprilsko priznanje “Zahvalnicu“ od Općine Kakanj i mnogo mi znači – istakao je Meho Lušija.

Paralelno sa društveno-političkim tokovima u koje je Meho nerijetko bio involviran na različite načine, vjerski život za njega je također važan i svojim je ličnim primjerom pokazao dosljednost i istrajnost u vjeri. Uz pomoć drugih ljudi, svojih sumještana, lokalne zajednice ali i uz pomoć svoje supruge realizovao je mnoge infrastrukturne projekte u desetničkoj džamiji. Kao mladić postao je mutevelija i tu je, kako ponosno ističe, časnu dužnost obavljao sve do 2019. godine.  Njegov lični uspjeh na putu vjere je odlazak na Umru.

– Ko god ima im bilo kakvu mogućnost neka ode na Umru, to se riječima ne može opisati – kaže Meho Lušija.

Meho Lušija nije ime koje ćete često čuti na televiziji ali je ime koje se izgovara kada se priča o domaćinima, o gostoprimstvu o ljudskosti i dobrim djelima. Dosljednost, kontinuitet u radu za opće dobro je težak put ali je i put do velikog imena koje će pamtiti mlađe generacije. 

Continue Reading