Connect with us

KAKANJ

Predstavnici državnih i vjerskih institucija osudili napad na velečasnog Vujicu

04.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Velečasnog Žarka Vujicu danas su posjetili ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH Selvid Hurtić, te muftija sarajevski, Nedžad ef. Grabus, član Skupštine Međureligijskog vijeća BiH. Oštro su osudili napad na velečanog, te izrazili nadu da će zajedničkim naporima predstavnici vjerskih institucija i predstavnci nadležnih organa vlasti raditi na poboljšanju zaštite vjerskih objekata. Predstavnici MIZ Kakanj i Srpske pravoslavne crkve danas su također osudili napad na velečasnog Vujicu.

-Ovo je sramota, sramota za onoga ko je uradio i treba ga osuditi bez obzira ko je i šta je. Ovo je pitanje cijelog društva i situacije koja je teška u svakom kontekstu te riječ. Ja se pitam šta je sljedeće? Mislim da se moraju i političke tenzije spustiti, a naravno puna podrška Župi u Kaknju, istakao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbeglice.

-Župnici, imami, crkve i džamije su simboli našeg bh. identiteta i naravno da smo svi u ovoj situaciji potreseni i očekujemo od organa vlasti da provedu istragu i urade ono što je njihov dio obaveza. Što se tiče nas iz Islamke zajednice, mi smo apsolutno protiv bilo kakve vrste nasilja i ovo najoštrije osuđujemo. Župniku Vujici prenio sam i pozdrave našeg reisu-u-uleme IZ u BIH, Husejin ef. Kavazovića, istakako je muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.

Continue Reading