Connect with us

ZE-DO KANTON

Premijerka Mehmedić i ministar Šibonjić razgovarali sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH

13.04.2023.
ntvic.ba

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su danas radni sastanak s delegacijom Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) koju su činili predsjednik i direktor Adnan Smailbegović i Mario Nenadić, predsjednica Upravnog odbora Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH Alma Zaimović te potpredsjednici Grupacije Ibrahim Meškić i Nagib Mujkić.

Predstavnici UPFBiH upoznali su premijerku i ministra s radom i aktivnostima Udruženja poslodavaca u FBiH i Grupacije poslodavaca ZDK pri UPFBiH, kao i radom delegacije poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću ZDK.

Naveli su da je jedna od važnih aktivnosti ovog udruženja priprema prijedloga novih zakonskih rješenja i propisa kojima se popravlja poslovno okruženje i unaprjeđuju uslovi za razvoj privrede i ekonomske reforme, te da se kroz ovu i druge aktivnosti otvara prostor za saradnju s vlastima.

Od aktivnosti po kantonima na kojima bi se u narednom periodu trebalo aktivno raditi, pa tako i u Zeničko-dobojskom kantonu, naveli su donošenje Zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću, Zakona o dualnom obrazovanju, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta te rješavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage kroz prilagođavanje nastavnih kurikuluma, prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Premijerka Mehmedić je istakla da poslodavci imaju partnera u Vladi Zeničko-dobojskog kantona te da postoji spremnost Vlade da zajedno rade na poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta.

Ministar privrede Šibonjić rekao je da je intencija ovog ministarstva da pruži još snažniju podršku jačanju konkurentnosti privrede ZDK-a, koja je jedan od pokretača ekonomije FBiH, navodeći da je ovogodišnji program podsticaja za privredu skoro udvostručen, tako što je povećan sa 4,5 miliona na 8,3 miliona KM.

Od toga, za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima predviđeno je 4,6 miliona KM, a preostalih 3,7 miliona KM za razvoj infrastrukture poslovnih zona, što je najveće izdvajanje do sada.

Continue Reading