Connect with us

ZE-DO KANTON

Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca Ramazana

13.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca Ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca. Nutricionisti naglašavaju da svaki postač svoje planove i potrebe terba prilagoti ličnim afinitetima, kao i mogućnostima.

Osnovna prehrambena pravila u mjesecu posta ali i izvan njega su prema riječima nutricioniste Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica raznolikost, umjerenost i uravnoteženost unesenih namirnica kako bi svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema, Maja Jonjić-Trifković, nutricionista INZ.

– Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija organizma, ističe Maja Jonjić-Trifković, nutricionistica INZ-a.

Preporuke za sehur su slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana, ističe Jonjić-Trifković.

-Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode, kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obavezno bar jednu čašu vode, preporučuje se u vrijeme iftara, istakla je Jonjić- Trifković.

Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspava pa je jako važno ističe Jonjić-Trifković pokrenuti ga postepeno i na pravilan način.

– Najbolje je započeti iftar s 1-2 hurme, suhe šljive ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati vremena da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo, kaže Jonjić-Trifković.

 Uz pravilnu prehranu tokom mjeseca ramazana i suzdržavanja loših navika trebali bi se osjećati vitalno i puni energije bez obrzira na svakodnevni post, poručuju nutricionisti.

Continue Reading