Connect with us

KAKANJ

Prihvaćena inicijativa građana o izdvajanju Novog naselja Bare iz MZ Kakanj I i pridruživanju MZ Plandište

06.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

OV Kakanj je na posljednoj sjednici donijelo zaključak o prihvatanju inicijative građana o izdvajanju Novog naselja Bare iz MZ Kakanj I i pridruživanju MZ Plandište.

Mješani Novog naselja Bare inicijativu o izdvajanju iz MZ Kakanj I i pridruživanju MZ Plandište pokrenuli su, zbog kako su naveli, različitih potreba gradskog i prgradskog odnosno ruralnih dijelova MZ Kakanj I kojoj je i pripadalo naselje Bare. Većina infrastrukturnih objekata u koje spadaju put, javna rasvjeta, vodovodna i kanalizaciona mreža odvojena je i traži poseban pristup u odnosu na ostatak mjesne zajednice Kakanj I.

-Mi smo podnijeli inicijativu da se pridružimo MZ Plandište iz razloga što je sva naša infrastruktura-put, voda, struja, kanalizacija i ostalo, vezano za Plandište i zbog toga smatramo da ne bi trebali pripadati MZ Kakanj I. Mi ćemo samim ulaskom u MZ Plandiše moći da ostvarimo svoja osnovna prava. Do sada ovdje nije bilo značajnihih ulaganja jer mi administrativno nismo pripdali nikome. Zahvaljujem se Općini i OV što su podržali našu inicijativu, izjavio je za NTV IC Kakanj, Vahidin Helja-mještanin naselja Bare.

Iz Službe za opću upravu, radne i zajedničke poslove, lokalnu samoupravu i mjesne zajednice istakli su da do sada nije bilo zahtijeva ovakvog tipa te da je inicijativa mještana razmatrana i od strane OV prihvaćena.

-Ovo je prvi put da se iz jedne MZ naseljeno mjesto pridružuje drugoj mjesnoj zajednici. Kada se formirala MZ Plandiše ona je razdvojila novo naselje Bare od gradskog dijela odnosno MZ Kakanj I.Na ovaj način mi samo taj dio- naselje Bare pridružujemo novoformiranoj MZ Plandište i sasvim je opravdan i korektan prijedlog građana, izjavio je za NTV IC Kakanj, Bahrudin Arnaut- pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Naselje Bare broji oko 100 domaćinstava koja imaju svoje potrebe. Upravo je za to neophodno raditi na realizaciji infrastrukturnih projekata, a spajanjem ovog naselja sa MZ Plandište kako smatraju mještani prvi je korak pri ostvarivanju njihovih ciljeva.

Continue Reading