Connect with us

KAKANJ

Projekti izgradnje kanalizacione mreže, javne rasvjete i dječijeg igrališta prioriteti u MZ Koprivnica

10.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Općina Kakanj, shodno usvojenim programima, ulaže značajna finansijska sredstva u različite projekte u  ruralnim područjima i projekte koje iniciraju Savjeti mjesnih zajednica. Veliki je broj zahtjeva pa se projekti većim dijelom realizuju u fazama. I MZ Koprivnica aplicirala je za nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata koji su potrebni stanovništvu koje gravitira ovom području.

Prije pet godina Koprivnica se izdvojila iz MZ TE kojoj je do tada pripadala. Potreba da se mjesne zajednice izdvajaju je zbog lakšeg iniciranja i realizovanja kako ifrastrukturnih tako i društvenih projekata. Savjet MZ Koprivnica kontinuirano radi na apliciranju projekata prema Općini Kakanj s ciljem jačanja i unapređenja kvaliteta života mještana ove mjesne zajednice. Ono čime se mogu pohvaliti je dobra putna infrastruktura obzirom da se do njihovog sela može doći iz četiri pravca.

-Kada se uzme naša geografska širina mi smo na takvom terenu da imamo jako dobru putnu infrastrukturu. Pokazatelj toga je da imamo četiri ulaza u selo i imamo tranzit koji počinje od željezničke stanice i završava na TE odnosno na Banjevcu. Dakle, malo ima naseljenih mjesta ili mjesnih zajednica koje imaju tako tranzitne puteve kroz sebe, istakako je Zihnija Bašić, predsj. Savjeta MZ Koprivnica.

Putna infrastruktura, kako je i sam predsjednik Savjeta naglasio je itekako važna za lokalno stanovništvo, ali da bi jedna mjesna zajednica funkcionisala i da bi mještani imali normale uslove za život, trebaju da se realizuju i ostali prateći projekti. U Koprivnici su to su pored projekata asfaltiranja određenih manjih dionica i projekti uređenja i izgradnje kanalizacione i mreže javne rasvjete te dječijeg igrališta.

-To su projekti rekonstrukcije jednog dijela puta, projekat kanalizacije i javne rasvjete i imamo projekat asfaltiranja ili uređenja igrališta na spomen česmi koja je napravljena među prvim izgrađenim šehidskim obilježjima. Ta četiri projekta bi nama neophodna bila da ih riješimo. Apliciramo mi stalno i sada i dok smo bili u sastavu MZ TE ali još ništa nema od realizacije iako imamo i urbanističku, građevinsku odnosno svu potrebnu dokumentaciju, još uvijek ništa ne prolazi, istakako je Bašić.

Ono što mogu, mještani Koprivnice rade sami s ciljem da  poboljšaju kvalitet života u svom mjestu. Međutim, da bi pomenute projekte realizovali, a za koje imaju izrađene glavne projekte i svu neophodnu dokumentaciju potrebna im je pomoć lokalne zajednice da prepozna njihove inicijative i uvrsti ih u budžetska sredstva Općine.

Continue Reading