Connect with us

KAKANJ

Sve više djece i mladih susreće se sa brojim izazovima na ingternetu

10.08.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Vrijeme u kojem živimo donosi nam brojne probleme i izazove, a jedan od njih je svakako problem vezan za sigurnost djece i mladih na internetu. Posljednjih godina naglo se povećao broj korisnika interneta u našem okruženju, kako putem računara tako i putem mobilnih uređaja. Šta u tom smislu učiniti i savjetovati djeci i mladima? Koliko su sigurni na internetu, šta roditelji čine po tom pitanju? Odgovor smo potražili kod koordinatora Mreže mladih MIZ Kakanj koji sa mladima radi na tome posljednjih godina.

Veliki broj djece već od ranog djetinjstva drži u rukama mobilni telefon. Sve što su starijeg uzrasta sve je veći procenat onih koji imaju pristup internetu tako da prema istraživanjima stariji razredi i srednjoškolci u ogromnom procentu koriste internet na razne načine. Iz tog razloga moramo se zapitati:

– Koliko su djeca i mladi sigurni na internetu? S kakvim sadržajima dolaze u kontakt? S kim i kako komuniciraju? Koliko vremena provode na internetu? Kako internet utiče na njihov odgoj? Ovog problema, korištenja interneta i društvenih mreža čak nismo u dovoljnoj mjeri ni svjesni u vremenu u kome živimo. I to nije dobro. Kako za njihovo mentalno tako i fizičko zdravlje. To su djeca čiji se mozak još razvija, treba da izrastu u zdrave ličnosti, da imaju zdrave životne navike, da stiču radne i sve one pozitivne osobine koje će im koristiti kad odrastu, ali uz korisne sadržaje na internetu, govori Ermin ef. Zahirović, koordinator Mreže mladih MIZ Kakanj.

Ono što možemo kao roditelji, odgajatelji jeste da više obratimo pažnju na to koliko nam dijete koristi telefon i internet, mada i roditelji sami provode sve više vremena na istim. Pratiti ih i putem aplikacije koja se instalira, pratiti sadržaje koje djeca koriste i koliko vremena. Većini roditelja odgovara da im dijete bude uz internet jer kupuju mir na taj način. Gdje su društvene igre, gdje su radne navike i razvijanje empatije. Raspust je i djecu treba aktivirati na igre vani, u društvu vršnjaka, ali bez mobilnog telefona.

Islamska zajednica i Mreža mladih je u proteklom vremenu angažovala stručnjake te je pripremila poseban edukativni program namijenjen mladima koji na inovativan, interaktivan i iskustven način educira mlade o internetu, rizicima i opasnostima njegovog korištenja. Za mlade je pripremljen i poseban priručnik kroz koji se mogu dodatno informisati o ovoj temi.

A nekada je nužno uključiti i psihologa i potražiti stručnu pomoć, jer sve je više djece i mladih ovisnih o internetu. Roditelji imaju veliku odgovornost u usmjeravanju djece, ali često i djeci od dvije, tri godine u ruke se daje telefon kako bi se dijete zabavilo. Sutra kada stasa za školu i mekteb, to dijete neće imati koncentracije i neće moći pratiti nastavu te rješavati zadatke koji su  pred njim. Izgubili su već osjećaj pažnje. A kako će to dijete danas, sutra kada odraste i oformi svoju porodicu biti odgovorno, savjesno, naviknuto na život i iskušenja. Kako god, sve je do pojedinca, roditelja i usmjeravanja u odgoju, poruka je Ermina ef.

Continue Reading