Connect with us

KAKANJ

Prosjačenje – veliki problem na našim ulicama kojem svi doprinosimo

01.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Prosjačenje je problem mnogih lokalnih zajednica u BiH. To se svakako odnosi i na područje općine Kakanj gdje se na gradskim ulicama može uočiti veliki broj prosjaka, mahom djece. Nadležni smatraju da je problem sistemske prirode i da zakonske regulative nisu djelotvorne, ali i da svi građani mogu doprinijeti smanjenju broja prosjaka.

Na kakanjskim ulicama i javnim prostorima ispred ustanova, institucija i trgovačkih centara konstantno su prisutni prosjaci različite životne dobi. Ipak najuočljivija su djeca. Svi oni traže sitni novac. Građani, svako iz svojih razloga, empatije ili ubjeđenja da je važno udijeliti sadaku vrlo rijetko odbiju ruku koja traži. Postavlja se pitanje, da li pomažemo i dajemo sadaku ili podstičemo prosjačenje i iskorištavanje maloljetnika?

– Dakle mi tu sadaku, taj vid darežljivosti trebamo gajiti i njegovati i podsticati jedni druge da imamo taj osjećaj senzibilnosti, empatije, da suosjećamo, da smo spremni pomoći, da prepoznamo osobe kojima treba pomoć. Da ne svedemo sadaku samo na one koji je traže na ulici, na putu nego da razmišljamo o tome kako ćemo mimo ulice, nekada institucionalno, organizovano pomoći osobama koje zaista jesu u potrebi, poručio je Faruk ef. Agić, imam MIZ Kakanj

Primjetno je da su na ulici mahom djeca i u velikom broju iz reda romske populacije. Odrastanje na ulici, skitnja i prosjačenje uništava živote onih kojima se manipuliše i koji nerijetko bivaju eksploatisani u svrhu prikupljanja novca za nekoga ko ih na to primorava. Romski nevladin sektor svjestan toga različitim programima i aktivnostima nastoji što veći broj romske djece ukljućiti u obrazovni sistem. Smatraju da je upravo obrazovanje ključno u rješavanju ovog sve prisutnog problema.

– Maksimalno dajemo svoj doprinos kroz razne donatorske intervencije da što veći broj djece uključimo u obrazovni sistem počevši od predškolskog pa do osnovnog, na kraju i srednjoškolskog obrazovanja. Mogu slobodno reći da u prethodnih šest, sedam godina smo udvostručili broj uključene romske djece u obrazovni sistem. Međutim ono što je problem generalno društva je da nemamo adekvatne mjere koje bi trebalo poduzeti prema onim koje rade organizovano prosjačenje, onih koji rade zloupotrebu i iskorištavanje maloljetnika tj. djec, istakao je Mujo Fafulić, iz Centra za podršku „Romalen“ Kakanj.

Slike djece na ulici govore da rad nadležnih institucija i primjena zakonskih regulativa u praksi i nisu djelotvorni. U rješavanje problema prosjačenja trebalo bi biti uključeno nekoliko institucija, u prvom redu su tu Centri za socijalni rad.

Nažalost to da li je, na koji način i u kojoj mjeri kakanjski Centar za socijalni rad uključen u rješavanje ovog problema ne znamo jer nisu bili spremni pred kamerama s nama razgovarati o ovoj temi.

– Imamo mi tu i relevantne ustanove i institucije koje bi isto tako trebale dati svoj doprinos jer činjenica je da nisu samo romska djeca. Tu su i djeca iz socijalno-ugroženih porodica čiji roditelji nisu odgovorni. Svakako ne kažem da su romski roditelji odgovorni ali imamo tu i djecu koja nisu iz Romske zajednice koja su također na ulci, kazao je Mujo Fafulić, iz Centra za podršku“Romalen“Kakanj.

U lancu nadležnih je i policija koja, kako su nam kazali, kontinuirano i preventivno radi sve ono što je u njihovoj nadležnosti. Iz policije poručuju da je svaki građanin dužan da, kada primjeti prosjačenje, tu pojavu prijavi u Policijsku stanicu na besplatan broj telefona 122.

– Policijski službenici obavljajući svoje poslove i zadatke prvenstveno preduzimaju preventivne mjere gdje boravkom na određenom području pokušavaju spriječiti pojave prosjačenja samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama, prvenstveno Centrom za socijalni rad preduzimaju se radnje kako bi se pojava prosjačenja svela na najmanju moguću mjeru. Također policijski službenici preduzimaju represivne mjere prema licima koja počine prekršaj javnog reda i mira prosjačenja na način da protiv tih lica pokreću prekršajni postupak, da li pisanjem prekršajnog naloga ili dostavljanjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, kazao je Mirza Smajić, komandir PS Kakanj.

Odgovornost je na svima nama – institucijama, nevladinom sektoru, policiji, građanima.

Nažalost, po mišljenju mnogih prosjačenje na ulicama je nemoguće u potpunosti iskorijeniti. Sve dok ne budemo imali kvalitetne i provodive socijalne programe, dok sve institucije ne preuzmu potpunu odgovornost građani će smatrati da sadakom nekome pomažu.

Continue Reading