Connect with us

KAKANJ

U MZ Gornja Ričica u toku rekonstrukcija vodovoda

01.06.2023.
ntvic.ba (A.K)

U MZ Gornja Ričica u toku su radovi na rekonstrukciji vodovoda Gornja Ričica- Kraljeva Sutjeska. Vrijednost projekta je 350.000 KM, a dosadašnje dvije faze radova finasirala je Vlada ZDK iz Programa utroška sredstava vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Vodovod sa kojeg se napaja Mjesna zajednica Gornja Ričica izgrađen je 60-tih godina. Zbog njegove dotrajalosti Mjesna zajednica je inicirala projekat kako bi se rekontruisao vodod i zamijenile stare i dotrajale cijevi. Prva faza obuhvatala je radove na dovođenju vode u zasok Škomlići koji jedini u MZ do sada nije koristio gradsku vodu.

-Projekat je vrijednosti 350.000 KM. U prvoj fazi radova utrošili smo 90.000 KM za snabdijevanje Školmića u kojima imamo 30 potrošaća. Oni do sada nisu imali gradsku vodu dok su ostala sela Kevilji, Mahale, Roje i Kolaći imali gradsku vodu koju smo dobijali i uredno plaćali, istakao je Vehid Kubur, predsj. MZ Gornja Ričica.

Rekonstrukcija  vodovoda Gornja Ričica-Kraljeva Sutjeska jedan je od najznačajnijih ali i prioritetnijih infrastrukturnih projekata na području ove mjesne zajednice kojim bi se trebala osigurati dovoljna količina pitke vode za oko 100 domaćinstava. Trenutno su u toku radovi na zamjeni postojećeg cjevovoda od zaseoka Kevilji do pumpne stanice Kraljeva Sutjeska.

-Drugi dio radova je u vrijednosti 150.000 KM i on se sada trenutno realizuje. Nakon ove dvije faze preostaje i treća, kojom bi se projekat trebao završiti. Stari vodovod je u jako lošem stanju pa je bilo nepohodno da se uradi potpuna rekonstrukcija kao i zamjena cijevi, istakao je Kubura.

Zbog lošeg i kišovitog vremena radovi teku sporije ali su iz Mjesne zajednice optimistični i nadaju se da će se projekat u skorije vrijeme završiti. Sve aktivnosti koje se realizuju u MZ su s ciljem poboljšanja uslova života mještana. Kvalitetnom saradnjom sa Općinom Kakanj do sada su u ovoj Mjesnoj zajednici realizovani brojni projekti.

Continue Reading