Connect with us

KAKANJ

U budžetu Općine Kakanj za 2023. godinu obezbijeđeno više od 400.000 KM za podsticaje u oblasti poljoprivrede

02.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj namijenjenim za podsticaje u oblasti poljoprivrede za 2023. godinu, Općina Kakanj nastoji omogućiti što povoljnije uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje. U općinskom budžetu za 2023. godinu je odobreno više od 400.000 KM za podsticaje u oblasti poljoprivrede.

Program utroška sredstava iz budžeta Općine Kakanj za podsticaje u poljoprivredi za 2023. godinu, podrazumijeva jednokratne isplate za stimulisanje animalne i biljne proizvodnje te ostale vrste podsticaja.

Ciljevi podsticajnih programa Općine Kakanj su između ostalih, formiranje porodičnih gazdinstava, osposobljavanje tržišno orjentisanih proizvođača, intenziviranje postojeće poljoprivredne proizvodnje, značajnije korištenje poljoprivrednog zemljišta i drugih raspoloživih resursa, te mogućnost samozapošljavanja.

U 2023. godini u budžetu Općine Kakanj obezbijeđeno je više od 400.000 KM za podsticaje u oblasti poljoprivrede.

Što se tiče ovogodišnjeg programa podsticaja u oblasti poljoprivrede, on je odobren u iznosu od 436.250 KM. Sredstva su raspoređena u programu koje je usvojilo općinsko vijeće na 18 pozicija. Od toga su četiri pozicije u oblasti animalne proizvodnje u iznosu od 174.000 KM, odnosno 40 % od ukupnog iznosa odobrenih sredstava, istakao je Fadil Merdić, šef Službe za lokalni ekonomski razvoj Općine Kakanj.

Prema podacima službe za lokalni ekonomski razvoj Općine Kakanj, u proteklim godinama isplaćena su podsticajna sredstva za oko 8.000 kakanjskih poljoprivrednih proizvođača.

-Cilj i svrha ovih podsticaja je nastojanje Općine Kakanj da intenzivira razvoj poljoprivrede kao jedne od alternativnih grana privrede. A time i da inicira sve one koji imaju neophodne uslove da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da kroz ovu oblast proizvedu određene količine hrane kako za svoje potrebe, tako sutra i kao tržišne viškove, naglasio je Merdić.

Kako ističe Merdić, unatoč mnogim problemima s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači na području općine Kakanj, u 2022. godini je povećana poljoprivredna proizvodnja u odnosu na 2021. godinu.

-Prema našim raspoloživim podacima, poljoprivredna proizvodnja u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu je povećana. Tako na primjer plastenička proizvodnja povećana je za oko 16 %, proljetna obrada zemljišta i sjetva je povećana za 43 %, jesenja obrada zemljišta i sjetva žita povećana je za 98 %, broj košnica je povećan za 16 %, proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka je povećana za 11 %, zaključuje Merdić.

Kontinuiranim ulaganjima, omogućavanjem povoljnog privrednog ambijenta, te podsticajnim programima, Općina Kakanj nastoji unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, te tako omogućiti dalji razvoj lokalne zajednice u ovoj oblasti.